tisdag, oktober 04, 2022

Elaffärer ...

.. förstår jag mig inte på. Och då menar jag inte butiker, utan producenternas verksamhet. 

Vi har överskott på el i Sverige. Särskilt vi här i norr, som sedan länge fått offra vatten och mark för att vi ska kunna leva och bo. Eftersom vi har så mycket el här i område 1, som det heter, har vi heller inte råkat ut för några elchocker.

Men det kan det nog bli ändring på. Svenska kraftnät, är ett statligt affärsverk, som förvaltar svenska statens stamnät för elkraft och är systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige. De planerar nu ett miljardprojekt, som i slutet på 2025, om planen håller, ska exportera el från Norrbotten till Finland. 

Det är väl gott och väl. Men hör och häpna. Att sälja el till Finland kommer sannolikt att betyda att vi i Norrbotten får högre priser enligt en expert.

Inte nog med det. I augusti sålde Sverige el för 8,1 miljarder kronor. Skapade jättevinster för elproducenterna.

Och jag får inte ekvationen att gå ihop. Klarar du det?

Lägg därtill att vi i Norrbotten för närvarande satsar på världsunika och framstående industrisatsningar som för att spara miljö, ska använda el i sin produktion. Mycket el. Det är ett nytt stålverk utanför Boden. Några mil mot kusten, i Luleå, planeras fabrik för fossilfritt stål. Världsunikt, som sagt. Det finns fler sådana verksamheter på ritbordet, bl.a. i Gällivare. Alla med möjlighet att håva in massor med pengar till Sverige. Så vi behöver nog all elström som kan tillverkas här uppe. 

Det blev många länkar att  klicka på, men jag tycker att vi alla bör vara så välinformerade som möjligt med tanke på dessa, som jag kallar det, skumraskaffärer.

*****


2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Kanske missförstod jag, men i något radioprogram tyckte jag att dom sa att det här med elpriset är som en auktion. Högsta budet vinner och då får vi andra betala samma pris. Typ.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det är väl nånting ditåt, ja. Men vem har kommit på den konstiga idén? Den verkar ju inte värna konsumenternas intressen.