måndag, oktober 31, 2022

Då var det slut ...

.. på oktober. Också! Vad är det som har hänt med tiden? Den rusar. Snart är det jul - såg en stor uppblåsbar tomte idag. Tre meter hög och med fyllig figur. Säkert "made in China", för det var på Clas Ohlson.

Vad är det som stressar folk så, att man måste "fira" allt på en gång. Måste julen komma in i den där, av mig hatade traditionen halloween, som just nu översvämmar stan. Det är uppenbarligen fel på folk. Något som saknas. Något som måste fyllas på, tills det rinner över. 

Rinner över gör också jag. Av glädje. Förhoppningsvis har vi sett det sista av Trumpkopian Bolsonaro i Brasilien, som om allt går som det ska, ersätts av Lula da Silva. 

Bolsonaro var ju på väg att helt förstöra det där landet. Göra ett Ungern, Ryssland, Polen, av det. Mer och mer enväldeshärskartakter. Inte ta några intryck från omvärlden. Utplåna Amazonas regnskogar och därmed en av våra största syreproducenter. 

Tack till Brasiliens vettiga människor!

Nu träder vi in i november. Osäkert och trevande. Framtiden är allt annat än lugn och trivsam. 

Tyvärr!


*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Känner också sån glädje över valet i Brasilien, men har Bolsonaro erkänt sig besegrad ännu? Om så inte är fallet, blir man ju lätt orolig, med tanke på vad som hände i USA.

Monet sa...

Vad är det för fel på Halloween? Under våra frankrikeår var det en jätterolig och kul upplevelse, helt och hållet fokuserad på barnen. Ungefär som vi med vårapåsktraditioner och små gulliga påskkärringar utanför dörren. De små plingade på, med förädrarna alltid i bakgrunden. I de mest fantasifulla utstyrslar och med en liten korg eller påse framsträckt. Franska barn får inte godis regelbundet som här, lördagsgodis och fredagsmys existerar inte så det är speciellt för dem. De vuxna tävlar i den mest kreativa dörr- eller husfasadutsmyckningen och i min lilla franska by anordnas speciella upptåg på torget, godisutdelning och sen gemensam spökmarsch genom byn. Alla är glada, alla deltar, alla lägger mycket tid och kreativitet på att göra detta till ännu en härlig gemensamhetsfest. Jag saknar det enormt - minns alla de charmiga barnen och hela stämningen. Här är vårt hus kodlåst och jag har inte sett en pumpa!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Sant! Ännu finns en viss osäkerhet.

Bert Bodin sa...

@Monet

Jag är ganska allergisk mot amerikansk kommersialism. Black Friday och Halloween går bort för mig. Trams.

Monica sa...

Ja, här tycks allt bli så extremt. Vi saknar väl nått i detta land så det blir ingen rim och reson. Vet förskolor där personal levt ut sina lustar på både föräldrar och barn som är inbjudna till Halloween-kväll. Folk från inte fullt så sekulariserade länder som Sverige fått slag och genast tagit sina barn med sig därifrån.
Medan personalen lever vidare i sina djävulskläder.
Vi stannade på ett stort Hemköp i söndags, det som mötte vid ingångskassorna var ett berg med svarta likkistor fyllda med svart godis. Saknar ord. Där stod småbarn och undrade.
I andra länder, även det föraktade USA av många svenskar, görs det med lite sans och historia runt detta. Och barnen är inte utklädda till djävulska varelser.
Såg mer sansade familjer även här ordna med sina barn att folk i husen kunde markera dörren med ett litet snöre, (som delades ut i förväg), om de ville ha besök. Små raringar stod utanför i söta kläder och skojade och fick godis. Föräldrar i bakgrunden höll uppsikt.
Men som sagt, det blir ofta rätt extremt i detta land.
I UK samlades vi i "vår" stora stad, borgmästaren hälsade välkommen och vi inräknades och det blev en miljon besökare i Centrum. Föräldrar lite roligt utklädda, mest männen och barnen söta. Allt lugnt och så trevligt med mycket god mat och fika i små uppbyggda trähus. Och helt lugnt och trivsamt, nästan så man inte kan fatta det nu.

Usch, de där likkistorna, stora och svarta var otäcka. Och vilken konstig situation, barn skulle äta godis ur dem. Ja, kanske vuxna som gör det.

Monet sa...

Men julgardiner sätter du upp:-) Jaja, vi är, som alla säger numera på dessa sidor, tack och lov olika. Har man själv haft småbarn och har barnbarn och levt med i deras glädje inför den här sortens företeelser är det säkert annorlunda.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Men julgardiner är väl knappast amerikanska, va? Snarare tyska, kanske. Men sanningen att säga så sätter jag inte upp julgardiner varje år. Kanske nå'n gång på fem jular. ;-)

Monica sa...

Försökte kolla varifrån seden med julgardiner kommit, det mesta runt julen kommer ju från Tyskland, men just gardiner är det tyst om.
Sen läser jag om julefriden, julfred numera, den hade vi här i Sverige också men numera bara kvar i Finland sen 1300-talet som enda sekulariserade land, men läses från julafton och varar till tjugondedag Knut. Det skulle behövas i hela världen idag.

Babsan sa...

Håller med dig Bert

Monet sa...

Men vad tycker du om dagen före Black Friday som är en ganska sentida företeelse. Själva skördetacksamhetsfesten från 1600-talet, Thanks Giving? USAs absolut största familjesammankomst och tradition, ibland nästan betraktad som mer ”helig” än julfirandet. Jag har varit inbjuden till några sådana hos vänner i USA och det är en väldigt omvälvande upplevelse, inte bara för maten utan för vad hela seden står för.

DET skulle vi behöva mera av - lite tradition av att faktiskt kunna uttrycka just tacksamhet . och det verkar som om seden, inte minst med kalkonätande sakta sprider sig i Sverige också, inte minst bland de amerikaner som bor här förstås.

Bert Bodin sa...

@Monet

Thanksgiving - ja, men behöver vi den här?

Bert Bodin sa...

@Monica

Där har du rätt.

Monet sa...

Ju mer av familjesammankomster vi kan ha i Sverige desto bättre. Men framförallt sådana där man sätter tacksamhet i högsätet och dessutom uttalar det högt. Tror aldrig det kommer att ske i Sverige dock, det krävs långvariga seder som Midsommarafton och Advent för sånt.