torsdag, januari 12, 2023

Dags för ...

.. elrevolution! Tänk att nu ser jag fler och fler exempel på att folk börjar reagera och ifrågasätta en mer eller mindre mänsklig rättighet. Nämligen tillgången till elektricitet. 

Jag har ju framhållit att elmarknaden måste vara felvriden på något sätt. Ingen verkar förstå sig på den överhuvudtaget. Trodde jag var dum i huvudet, när ingen annan verkade tycka likadant som jag. Samtidigt som alltså ingen kunde berätta hur det funkade. 

Idag hittar jag inte mindre än två lysande (vitsigt, va?) exempel på att vi borde ta och berätta för våra makthavare hur det skulle kunna vara.

Det första exemplet hittar jag i vår lokaltidning, där någon klok människa helt enkelt säger det som vore logiskt.
 
Klicka för att läsa. (Klipp ur NSD)

Det andra exemplet hittar jag i Dagens Nyheter, där en professor resonerar i samma stil. 

Klicka för att läsa. (Klipp ur DN)

 Nu gäller det bara att ta ner politiker på jorden och förklara detta enkla för dem, så att åtgärder kan vidtas. 
 
Länge leve revolutionen!

*****

Uppdatering: Senare ikväll fick vi veta att vi är de största el-exportörerna i Europa. Det gör hela saken ännu mer underlig.

17 kommentarer:

Elisabet. sa...

I Rapport ikväll fick vi i alla fall veta att det finns ingen elbrist i vårt land, tvärtom. Intressant reportage. Men det besvarar ju inte dina funderingar.

Gunnel sa...

Pratade med sonen som bor i villa strax utanför Stockholm. Räkningen på el för november månad var på ca 10.000 kronor. Omöjligt att klara i längden för vanliga löntagare. Klokt skrivet av debattörerna i NSD och DN.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Exakt! Det gör ju hela saken ännu mer mysko. Och som vanligt fick vi ingen förklaring. Jag väntade på att reportern skulle ställa frågan hur det kan komma sig att vi då har så dyr el. Men tji fick vi.

Det blir bara mer och mer hemlighetsfullt.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Hemskt att gå och frukta för varenda elräkning. Något måste ju göras från statsmakternas sida.

Varför avreglerades elmarknaden 1996? Var det för att vi skulle få billigare el. Det brukar ju vara avreglerarnas önskedröm. Sällan slår det in. Mycket sällan, om ens någonsin.

Monet sa...

Det är inte bara i Sverige som det är så här. Precis likadant i vårt tidigare Frankrike med extrempriser per kilowattimme och mångdubblade månadskostnader trots samma eller mindre elåtgång. Med den inbyggda strejk- och upprorskultur som finns där är någon form av elstöd redan på gång - till alla!

Vad beror det här på? Har det sitt ursprung i Ukrainakriget? Nedmontering av kärnkraften? Minskad import av gas och olja från Ryssland? Vi har en mild vinter än så länge - extremvarmt i södra Europa med sommartemperaturer - och ändå blir det så här. Vi kommer inte att klara mer än fördubblade elkostnader på våra pensioner och knappast andra hushåll heller i synnerhet inte med stigande ränte- och livsmedelskostnader.

Varför får vi inte en samlad bild och förklaring, det tror jag alla frågar sig!

Bert Bodin sa...

@Monet

Något lurt är det, när det inte tas tag i verksamheten från grunden.

Elisabet. sa...

Det förunderliga var ju att när några av kärnkraftverken i vårt land stängdes, så blev minskningen av el marginell, enligt reportaget i gårdagens Rapport. Och att - som nuvarande regering säger - bara sätta igång bygget av nya kärnkraftverk, är ju inte gjort i en hast. Och vem är villig att betala? Det finska kärnkraftverket har försenats i mer än tio år och har ännu inte tagits i drift!
Och vindkraftverk vill ingen ha - i alla fall inte inom synhåll - men gärna i Lappland. Tur att man inte blev politiker.

Monica sa...

Elnätsbolagen blev en marknad från 1995 och miljardvinsterna ökat hela tiden och nu blir nog inte bara ägarna miljardärer utan hela stora släkten.
Elbörsen Nord Pool styr de nordiska länderna och sätter priserna som elhandelsbolagen måste följa och i slutändan vi kunder som bara kan välja inhemskt och inte nordiskt och elnäten har geografiskt monopol, vi kan inte välja elnät men elhandel men som också är helt i händerna på elnäten och dessutom vill de också bli miljardärer.

Tragiskt nu att familjer med småbarn låter det vara plus 12 i husen och lägger tjocka mattor på golven som väl snart blir mögliga, temp. sjunker ju till kylskåpskallt stundom.
Och korkade journalister lyfter det som en bragd.

Det här landet varit blåst länge, med tidigare regeringar och nuvarande måste få lite mer tid. Hoppet om skolan ställer jag till Lotta, aldrig har den varit som nu och rasismen från småbarn upp i vuxen ålder är förödande. Den kommer från hemmet från början.

Mycket att vända på och viljan hos folk måste finnas men nu ser allt att gå utför.

Knapsu sa...

Prissättningen på el är enkel(men helt vansinnig för konsumenten), den sista kWh in på marknaden(som också är den dyraste)sätter priset på ALL el som säljs.
Att elmarknaden avreglerades var ett sätt att rädda kärnkraftverken eftersom deras kostnad för att producera var högre än priset på el.
Innan avregleringen skedde var elpriset 12 öre/kWh medan kärnkraftens kostnad var 18 öre/kWh.
Att den nordiska elmarknaden sen blev gemensam för hela Europa har bara gjort saken ännu värre.
Sverige har idag överskott och exporterar el. Att bygga fler kärnkraftverk innebär ett ännu större överskott och då uppkommer ett behov att öka exporten ännu mera. Ett kärnkraftverk kan ju inte stanna och starta hur som helst utan skall tuffa på i jämn fart s.a.s.

Svenska Kraftnät har klartecken för projektet Hansa Powerbridge.

"Med Hansa PowerBridge stärker vi kopplingen mellan Norden och övriga Europa med ökade möjligheter till elmarknadshandel"

Bert Bodin sa...

@Monica

Det är alltså vår uppgift att få fart på de som bestämmer. Sätt igång! ;-)

Bert Bodin sa...

@Knapsu

Vinsten framför allt. Det är den gamla vanliga sanningen.

Monica sa...

Vi fick vara med och bestämma förut, rösta om EU och Euro. Men nu är det mer diktaturliknande och pang på om Nato, lite panikartat.

Och money money om elen som finns tillräckligt utav och visst ska vi leva upp till "Spara" och inte ta efter "Slösa" men någon rim och reson behövs och inte att skada befolkningen. Många har ju nu fått väldigt höga räkningar och om det fortsätter så blir det kris.

ELIZA sa...

Kris..Bara förnamnet...Avregleringen skulle väl skapa konkurrens...Om alla,(som nu,vilket jag befarar,skapar kartell,,vilket är förbjudet,då sitter vi i skiten) Och nu,vill Ebba,att stöden ska bli sekretess belagda?????? Varför???? Hela min pension går till räkningen,vem säljer billig ved nu? Skulle inte tro det...

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Det är ju dessutom bara ett tecken på att något är fel. Att stödet blir sektetessbelagt visar förmodligen på mörkläggning av något slag.

Åke sa...

Helt klart underligt att vi kan exportera så mycket el, men någon tjänar klart på detta. Vilket jag antar att vi betalar i slutänden.

Bert Bodin sa...

@Åke

Men vem ska vi huta åt, och se till att det blir ändring? Vattenfall, Svenska kraftnät, eller ....?

Monica sa...

Vattenfall ägs helt av staten och är statens största företag, involverat i hela Europa från brunkol till vindkraft med 19000 anställda, tillgångar på 1000 miljarder, enorma vinster varje år också efter skatt, en VD i Sverige med årslön på drygt 16 miljoner plus lite extra presenter, hen har bara en magisterexamen i ekonomi och statskunskap och varit lite här och där. De ämnena är ju populära att läsa ... Om så att man ska styra något som Vattenfall eller kanske starta vaccinbolag.

Är och känns väldigt underligt att ett statligt företag vill att "småfolket", som en viss herr Svanberg uttryckte sig en gång och man menar väl så, att de ska drabbas av oro och dålig ekonomi och bekymmer om hus och hem och kalla bostäder år 2023. Känns korrupt och lurt.

Och lurt är det här, nu har bestämts att bärplockare får inte åka till Sverige och utsättas för alla missförhållanden här av lurendrejeriföretag och med barn som följer och far väldigt illa.

Att jag nämnde vaccinföretag, ett i Uppsala satte igång med hjälp av lite gammal forskning som fanns till hästar, VDn tog ut en årslön på 96 miljoner. Vaccinet tillverkas i ett helt annat land. Omtalat lokalt för jag har inte sett det i riksmedia. Småfolket ska inte veta så mycket. Ja, den VDn har ungefär hälften av min studietid och kompetens men det lönar sig mer att tillverka något tämligen okänt och obeprövat än att diagnosticera och rädda liv.