söndag, januari 01, 2023

Traditionen ...

.. säger `fyrverkeri`, och då blir det fyrverkri. Luleå kommun står för det, och det samlar tusentals åskådare till Södra hamn.

 - Gott Nytt År, hörs bland alla samlade. Det kramas och tas selfies i mängd. Någon har med sig bubbelvin och skålar med goda vänner.

Vi går de 300 meterna hem och gör detsamma.

Gott Nytt År!



*****

10 kommentarer:

Gunnel sa...

Blev det fyrverkeri? Hörde rykten om att det var för blåsigt.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Det hade avtagit rejält. Upplevde ingen blåst alls. Och heller ingen nederbörd. Men slaskigt på trottoarer och gator.

Elisabet. sa...

Önskar innerligt att fyrverkeripjäser skulle förbjudas, eller i alla fall, inte säljas till privatpersoner. Vilket helvete i Malmö natten under nyårsnatten och säkert inte bara där. Människor som skjuter mot andra människor, vettskrämda djur, bilar som tar eld, det är ju helt vettlöst.

Bert Bodin sa...

@Elisabet
Jag har för mig att det stramades åt för ett antal år sedan. Men jag vet inte vilken effekt det fått. Förmodligen kryper folk förbi spärrarna på något sätt.
Och omdömeslöshet verkar frodas i många sammanhang.

Här var det dock lugnt. Flera hundar såg jag också, som inte brydde sig, utan tog det som en lek.

Babsan sa...

Fyrverkerier borde totalförbjudas dels hur miljöaspekter och ekonomiska .Lägg pengar på vettigare saker.Tomtebloss är lagom

Monica sa...

Så konstigt detta land, bara prat och man ska fundera ... Tydligen önskas restriktioner men varje kommun gör som den vill, märkligt är bara förnamnet. Tacka vet jag UK där man i en mångmiljonstad kan se fyrverkeri under helt ordnade former, inte en privatperson skjuter något. Säljs inte så.

Måtte det förbjudas till varenda unge och farbror här som skjuter precis överallt.

Vi har helt privat, visserligen vackert, men ett mycket större fyrverkeri än Skansen nära vårt bostadsområde. Måste kosta massor. Vet inte än vilka som har detta efter alla år. Och inget som samlar folk utan det dånar ut över hus och hem.
När det var över smällde bomber så husen skakade. Ingen har en tanke på att gå ut, förenat med livsfara och allt plockade vi in från balkongen. Där man inte heller vågade stå. Avskyr!

Minns vattenfestivalerna i Stockholm, så välordnat, vi kunde promenera hem mitt i natten med småbarn, allt bara lugnt och trevligt.
Men allt är så galet numera. Och tänkte på krigsdrabbade och barn som kommit och måste höra dessa bomber.

Men idag har vi haft nyårsdagsmiddag och trevligt. Och bara en och annan smäll. Måste ju avskjutas, en vecka till kanske. Gårdagen blev man alldeles matt utav.

Monica sa...

Vill tillägga att i City var allt sansat, dotter firade på Östermalm hos vänner och helt lugnt. Lite skådespel om så önskades från Djurgårdsbron.
Så lagar runt detta behövs och inte som det är nu med detta vansinne. Ni verkar ju ha det välordnat och läste om Gävle att det fungerade bra under ordnade former.

Elisabet. sa...

Instämmer tillfullo med Babsan och Monica. Jag tror folk (kanske mest ungdomar, men säkert andra också) har förlorat förståndet vad gäller raketer och annat. Och i dessa tider när människor sägs ha det så svårt ekonomiskt. Det är ju svindyrt med raketer!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

De får väl spara in på en tank till epatraktorn. 😏

Monica sa...

Här finns inga epatraktorer, ministrar, partiledare, EU-ledamöter och riksdagsledamöter har pengar ett köpa lyxbilar till sina barn och sig själva. Och andra med som tjänar ännu mer.

Men detta tror jag inte de anordnar utan det är helt andra som inte vet vad de ska göra för alla pengar. Kommunstyrelsens ordförande bor visserligen på berget det skjuts ifrån men hon är väl på nån söderhavsö under nyår.
Kollade kostnader och runt 150.000 kostar ett dylikt. Läste om Umeå, väl använda pengar tyckte kommungubbarna som har ett liknande. Ja, de har väl inte växt klart ännu.