tisdag, januari 10, 2023

Så dök den upp

Idag blev det offentligt. Elräkningen för november - december. Med fruktan emotsedd. Och naturligtvis blev det rekord. Ett sorgligt sådant. 

Jag inser att vi i norra Sverige har lägre elpriser än de södra delarna av landet. Men ändå. Här produceras massor med el. Vi har överskott. Ändå steg priserna till sydsvenska nivåer tidvis i december och har så fortsatt i januari.

Vi har ju för vana att tillbringa helger (ibland mer än så) också under vintertid i vår stuga. 2022 blev det en kortare vistelse i november och noll i december. Stugan står alltså mest oanvänd med en underhållstemperatur på ca 10 grader.

November och december 2021 var vi där 3 helger sammanlagt. Det resulterade i en elkostnad 2758 kronor. 

Räkningen för samma period 2022 stannade på 5038 kronor!!! Och observera att vi då bara varit där vid ett tillfälle med övernattning. 

Det är inte kul.

nov-dec 2022

nov-dec 2021
 

 

Förbrukningen för de två månaderna 2021 var 1737. Samma period 2022 blev det 1622 kilowattimmar. Alltså lägre förbrukning, till ett nästan fördubblat pris. Något är fel. 

När ska vi våga oss dit nästa gång?

*****

13 kommentarer:

Babsan sa...

Då ligger du i lä Bert.Här blev det 13 137 kr prutat och klart.Vi har inga element på men luftvärmepumpar x 2varmvattenberedare x2 och en avfuktningsfläkt under huset.En diskmaskin ,en tvättmaskin.Vedspis täljstenskaminerb.Vi är 2hushåll på denna summa men inte är det roligt.Vi har dragit ner på allt vi kan men man kåste ju leva eller hur?

Bert Bodin sa...

@Babsan

Förstår. Men då bor ni väl där på heltid, va.

Vi har, som sagt, inte varit där.

Monet sa...

Jag, som bor i det du kallar Götaland men jag Svealand, fick också vår elräkning för december IDAG. Vi får månadsräkningar, får du för två månader i taget?

Vi har dragit ner på precis allt, golvvärme i badrummet, dusch, antal gånger vi kör tvätt-och diskmaskin och torktumlare (till nöds eftersom vi inte kan torka utomhus). Det resulterade i en nästan normal faktura i november på ca 500 kr för vår moderna trea på 81 kvm.

Utan att vi haft mera elförbrukning än våra adventsstakar och julgransljus I december har räkningen, med t o m lägre förbrukning då, nu gått upp till 1145 kr. Vi har gjort av med 238 kWh och det har kostat 297 öre/kWh. WHAT!?

Jag förstår heller ingenting och tycker att det är skandalöst hur man kan utsätta både enskilda hushåll och företag för detta utan vettiga förklaringar. Och dessutom slira på tungan kring det utlovade elstödet. Vad ÄR problemet?

Elisabet. sa...

Hu, så ruggigt! Hemskt för såväl hem/hushåll, som för företag. Undrar just hur det ska gå för Solhaga bageri? Och för alla ensamstående ..., tänker på änkor med ofta låga pensioner. Är evigt tacksam för pv:s vindkraftsandelar och fasta pris.

Monica sa...

Det är märkliga räkningar och särskilt på fritidsboenden, vårt i Svealand en bit från Uppsala och här i storstan bor vi också i Svealand😄. Det är olika "agenter", på landet kostar det väldigt med bara ett besök. Vi har stängt av allt där nu. Men man får ju betala för elnätet fast man inte använder, bara att det finns, men förbrukning noll.

Här hemma får vi räkningar två månader i taget dec-jan och den chocken har vi inte upplevt än, kommer i februari.

Men hör om otroliga räkningar i hus och lite undrar man hur det kan bli så högt. Vi får se nu med lgh, är ju rätt stor och den väldigt stora balkongen har vi absolut inte som extrarum som vissa har uppvärmt. Såg nu när jag gick en sväng någon som hade tio elljusstakar på den och dessutom i varje fönster i lgh. Men kanske är LED🙂

Bert Bodin sa...

@Monet

Det är min fråga också; vad är problemet. Hela elmarknaden borde göra ett omtag.

Här hemma betalar vi schablonavgift som ingår i månadsavgiften för lägenheterna. Bostadsrättsföreningen har gemensam räkning. En gång per år läser vi av förbrukningen per lägenhet och kan räkna ut om schablonen har varit tillräcklig. Vi har alltid fått tillbaka pengar genom avdrag på aprilhyran. Andra får betala tillägg.

Babsan sa...

Vi bor ju permanent 2 familjer 200 m2 men det är inte klokt.Vi drar in på allt men det räcker tydligen inte

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Tur att ni har fast avtal. Det hade vi ute i stugan tills för 5-6 år sedan, då vi upptäckte att rörligt pris var betydligt lägre och bad att få ett sådant avtal istället. Det kan man kanske ångra nu.

Bert Bodin sa...

@Monica

I det klimat vi har här i norr, är det inte nyttigt att helt kallställa ett hus. Och eftersom vi vill ha kvar möjligheten att tillbringa vinterhelger därute ibland, skulle det vara alltför långdraget att få upp värmen i huset. Dessutom har vi ju eget vatten, som skulle kunna frysa.

Vad gäller ledbelysning - de drar ju så gott som inget alls.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Men vi får alltså 5000 i avgift, trots att vi inte utnyttjar huset. Då låter 13000 med fast boende för två familjer och 200 kvadrat ganska rimligt. Förstå mig rätt. Jag tycker att det är hemskt det också, men sätt mina 5000 i ett sammanhang.

Monica sa...

Det låter väldigt mycket med 5000 när ni knappt varit i det och bara har underhållsvärme. Tycker också att elräkningarna på fritidshus sakta stigit under åren men nu är det inte längre rimligt. Är ju väldig skillnad om man bor permanent och med daglig förbrukning av allt men att ett tomt fritidshus kostar så är för mycket. Blir väl lika ett par månader till. Eller rätt höga räkningar bara man vistas där sen med.

Man måste ju välja den "agent" som styr ens område men sen kan man ta vem som helst till elhandeln. Men vår "agent" har blivit uppmärksammad för så oerhört rika de blivit genom åren och inget den enskilda kan påverka.

Christel sa...

Ja inte är det kul. Summan du betalar för november och december är nästan samma som vi betalar för december. Fast vi betalar lite till. Samtidig har vi i Sverige exporterat el till Polen och Tyskland.
Länge leve elbolagen med Vattenfall i spetsen.

Bert Bodin sa...

@Christel

Ja, det är hemskt vad ni får stå ut med. Jag tycker det är ett systemfel att vi ska betala `europeiska priser` när vi själva exporterar el. Fattar inte logiken.