söndag, februari 12, 2023

De ångrade sig ...

.. och vände om. Istället för att dra iväg över havsisen, beslöt de att gästa oss. Åtta stycken smet förbi utanför patio syd och förbi vår grillplats.

Fina djur



*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nästan som den stora älgvandringen. Det här blir väl Den Lilla. Minns när renhjorden kom nere på sjön/isen hemma .., så otroligt mäktigt det var. Det var när dom skulle till annat bete.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

I år vet jag inte om någon större hjord har vandrat i närheten. Men ett år var det väl något tusental som passerade på fjärden nedanför stugan. Mäktigt.

Det skedde också en gång i stan, men det blev jag aldrig vittne till.

Monet sa...

Fantastiskt! Minns när vi körde upp till Kiruna på senhösten för flera år sedan hur vi fick stanna många gånger för att det var REN på vägen, inte älg eller rådjur som vi ”sörlänningar” har mest vana av. Det kändes helt surrealistiskt, ungefär som om vi hade sett en varg eller björn. Vi lever i ett fantasiskt land!

Bert Bodin sa...

@Monet

Håller med. Och även vi har rådjur och älg. Däremot inga vildsvin. Tack och lov. 😊

Monet sa...

Vildsvinen var värst för oss i Frankrike. Det är där en verklig plåga, trots att de skjuts av och dessutom äts som delikatess. Vår franska trädgård bökades upp och totalförstördes mer än gång och vi tvingades ringa efter municipalpolisen som kom men inte kunde göra så mycket - man skjuter inte i tättbebyggt område där heller men införde lokala förordningar snabbt som gjorde att stammen ändå decimerades. Väldigt skrämmande djur. Precis som älgar faktiskt, vi hade många sådana tätt inpå oss under skärgårdsåren. Renar verkar vara snällare?

Bert Bodin sa...

@Monet

Ja, renar är snälla. 👍

Babsan sa...

Når jag var barn och bodde i Piteå kom renarna ner dit för bättre bete.Det var mäktigt att se alla dessa renar

Bert Bodin sa...

@Babsan

De vandrar ju ända ut på öarna i skärgården där de hittar bra bete.

Eliza sa...

Det var jag som testade häromdagen...Kan inte skriva på tel,men provade vebbversionen...Få se då om det funkar...Nog om det..Ville skriva om renarna...Ganska korkade djur...Och är det sant,att när dom går på led,många,så svälter dom...Har dom kring huset ganska ofta...

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Vet inget om kork i samband med renar. 😏