torsdag, februari 09, 2023

Underbetyg

Vad ska man reagera över i dagens nyhetsflöde? Det är egentligen så mycket att man inte orkar med att reagera alls, snart. Naturligtvis följer man utvecklingen i Turkiet och Syrien och den jordbävning som drabbat regionen. Men den är ingens fel. Den har bara hänt. Sedan kan man kritisera den turkiska staten för att vara långsam att ta till tillräckliga resurser för räddningsarbetet, förstås.

Men vad jag reagerar över på mer lokal nivå är idag två saker.

En pakistansk flicka blir bortgift med en 19 år äldre man. Hennes ålder ändras till 18 för säkerhets skull. Hon blir med barn så småningom. Ett övergrepp.

För att inte denna dotter ska råka ut för samma öde som sin mamma, beslutar mamman att fly från Pakistan. I Sverige hamnar hon i Gällivare och föder där sin dotter. 

Detta hände 2010. Dottern är alltså nu 12 år gammal. Hon har förstås anpassat sig till svenska förhållanden, aldrig varit i Pakistan, känner ingen där, och har ingen aning om den kultur som gäller i det landet. 

Nu har Migrationsverket beslutat att mamman och dottern ska utvisas till Pakistan på måndag. Till ett land, där dottern inte har någon som helst förankring. Detta har förstås rört upp känslor. Kommunpolitiker i Gällivare har reagerat. 27000 namnunderskrifter har presenterats för verket. Alla fördömer påhittet.

Tolv år har Migrationsverket haft på sig, utan att komma till något beslut. 

Jag tycker att det är ett kraftigt underbetyg till myndigheten. Mycket kraftigt! Det borde finnas någon gräns för hur inhumana de kan vara. Har man inte kommit till beslut inom, säg 2 år, så borde man få stanna. Särskilt när man förmodligen vet vad de utvisade kan råka ut för när de stiger av flyget i Islamabad.

Läs mer här.

---

Ärende nummer två i dagens flöde gäller regeringen. Nu skär de ner verksamheter inom miljövården så att det går helt på tvärs mot vad de borde göra. De har helt och hållet lagt ner Miljödepartementet. Bara det är en indikation på det ointresse man har för den biologiska mångfalden och vår miljö. 
 
Idag kom också nyheten om att man drar ner på anslagen till länsstyrelserna som syftar till att bekämpa invasiva arter. Ett hot mot mångfalden. Regeringen verkar både okunnig och ovillig i frågan.
 
Sverige blir också hårt kritiserat internationellt för den väg som regeringen slagit in på.

Här kan du läsa mer.

Underbetyg även här, alltså.

*****

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Det hjälper inte med länken Bert, det fordrar att man är prenumerant. Och ja, det låter helt galet, jag håller med. Att det kan ta tid med asylärenden, det kan jag förstå (när pass har slängts etc), men det här var ju extremt lång tid.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Förstod nästan att det var spärrat. Synd.
Ska se om jag kan lösa det.

Monica sa...

Det är väldigt inhumant och underligt att utvisa barn som är födda här, växt upp här och blivit det land som är deras. Ja, inhumant för barn som inte är födda här också men växt upp och hunnit gå ut gymnasiet. Plötsligt en dag ska de utvisas. Tydligen sker det lite godtyckligt och drabbar många.

Sen allt annat tok och hot. Nu varnar en rad länder för att resa till Sverige och de som redan är här ska kolla omkring sig noga. Vi har Palle och först nu kom de som bestämmer på att det kan vara en säkerhetsrisk med små brasor, de där provocerande. Tänk om de kommit på det förr.

Monica sa...

Kom i kontakt med sån här galen utvisning på Karolinska. Visste knappt att det fanns specialistapotekare och det gör det knappt i Sverige nu heller, behovet stort men få är kallade ... Hen ser till att det blir rätt, vid cancerbehandling t ex och mycket mer. Läkare måste kollas ofta hur de bedömt, doser, koncentration m m och behöver korrigeras och kollas noga så inget galet eller livsfarligt går igenom.

Jag analyserade något jag var ensam om i Norden, hade utvecklat detta mer och det behövdes lite extra finesser via apoteket och jag fick dispens, mötte denne apotekare i särskilt rum och fick allt korrekt till 100 % när det beställts.
En dag var hen borta, det var inte farligt i det landet längre så ut bara. Den personen hade inte kostat Sverige ett öre, lång utbildning i sitt land först till apotekare och specialistutbildningen studerades i UK. Med en högre examen i farmakologi än den vanliga långa apotekarutbildningen.

Vi tog oss för pannan. Och undrar hur det står till hos den som kommit fram till detta. Enorma protester men si, då kommer prestigen in, vi gör aldrig fel. Vi blev matta. Och det fanns absolut inget oegentligt eller konstigt i bakgrunden, det togs reda på, bara ut, för det är fint i ditt land nu ... Barnen födda här och gick i skolan. Helt absurt är det som sker, nu och då.

Bert Bodin sa...

@Monica

Absurt är ordet.

Gunnel sa...

Tar för givet att Migrationsverket gör om och gör rätt. Är man född I Sverige och är 12 år gammal då kan man inte utvisas till något okänt.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Hoppas vi får rätt.