torsdag, februari 16, 2023

Ute faller ...

.. den ljuvligaste julesnö. Den behövs efter dagar av plusgrader. Vintern är inte slut än. 

Läser om hur Luleå tar emot många fransmän i vinter. Direktflyget från Paris är populärt. En av dem uttalar sig: - Jag har inte sett snö på 14 år.
Det förvånar mig. En parisare måste väl kunna åka till alperna för att se snö om man önskar det. Där finns ju ofta betydligt mer av varan än här. De 25-tal gånger jag besökt de franska alperna har det då varit så. 

Men han förklarar kanske lite mer, när han berättar hur fascinerad han är över havsisarna. Och älgarna, som är "...mycket större än våra hjortar".

I övrigt ägnar de sig åt hundspannskörning och snöskoterdito. 

Den långa isbanan där holländska mästerskapen ska äga rum från och med lördag denna vecka har fått fina betyg av åkarna, som nu börjat samlas i stan sedan någon vecka. Temporär TV-studio är uppförd vid hamnen. Det hela sänds i holländsk TV. Blir vädret bra, så drar det mycket publik, som även får njuta av Luleå on ice, ett evenemang som innebär folkfest på flera sätt. Här hittar du aktiviteterna. Det kommer att synas och märkas i hela stan.

Jag gillar den.

 
*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Fint med snö och inte helt fel i februari månad med sportlov under olika veckor i landet. Men här tycker jag det ser svart ut, särskilt när det är gråa moln hela dagen. Lite hoppfull om ljusare tider planterade jag pärlhyacinter på balkongen igår och andra lökar är nog på väg att skjuta små blad sen förra året.

Tror många anser att norrlänningar och Norrland😉är så mycket mer exotiskt än egna alper, och det är ju annorlunda även om alplandskapen är otroligt vackra, särskilt våren i gnistrande snö och sol och klarblå himmel, att susa utför. Och vilken luft! Och bilfritt! Men ändå skulle jag inte vilja bo så alltid. Och maten! Och gott fika! Men ändå. Hoppas att de får trevligt och låter trevligt med stadsfest, lite mer sånt.

Längst i söder och lite uppåt tycks det bli orkan i morgon, märkligt väder men kanske liknande andra år. Hoppas det stannar där.

Ha det så trevligt med alla festligheter.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Vi ska försöka ha så trevligt det bara går. :-D

Elisabet. sa...

Måste säga att vilken innovativ stad Luleå är! Kul med skridskoåkarna!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det börjar bli tradition. Vi får se hur länge det räcker. Uppskattat av holländarna. 10 km isbana att nyttja.

Monet sa...

Fransmän har de mest orealistiska bilder av norrsken, midnattsol, slädfärder och annat superexotiskt i deras ögon. Jag ser det på frågorna i mina franska facebook-grupper och förvånas över denna märkliga bild. De flesta som gjort försök att ta del av detta kommer tillbaka djupt besvikna och avråder andra!

Min franska dotter med familj, bosatta i Nice, har däremot mycket kort tid upp till rena alplandskap och skickade nyss bild från sin skidort (det är tvåveckors sportlov i Frankrike nu) där de åker hundspann i verkligt exotisk miljö!

Anonym sa...

Ja,vad säger man...Tur att dom bor i FRANKRIKE då...