måndag, september 11, 2023

Det är när ...

.. jag upptäcker att 671 g Grevéost kostar nästan en hundralapp, som jag börjar fundera på vad man ska lägga på morgonmackan till téet i fortsättningen.

Kvittot chockar
*****


13 kommentarer:

Monet sa...

Vi använder sedan ett år tillbaka vanlig hushållsost. Går alldeles utmärkt och man kan ibland lyxa till det lite med en bit Västerbotten. Genom att gå igenom och byta ut dyra vardagsvaror, handla on-line var tredje/fjärde vecka, aldrig småhandla flera gånger i veckan och alltid följa lista och budget har våra hushållskostnader (alltså inte bara mat)gått ned med över 3.000 per månad. Nödvändigt för oss med hög hyra, modesta pensioner och allmänna dyrtider. Vi har varit med förr så det är inga problem alls!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Vi är också duktiga, när det gäller planering. Kvittot idag visade summa 243 kronor i rabatt, dels genom specialpriser, men också en värdecheck jag kunde ta ut. Återbäring på Coop. Totalpriset hade annars varit 521 kronor.

Eliza sa...

Håller med Monet.Köper det mesta på Xpriser.Anpassar matsedeln efter det.Handlar 2 ggr i månaden.Bl a laktosfri mjölk,låång hållbarhet,ingen skillnad i smak.Mycket hamnar i frysen,tar fram eftersom.Vad gäller ost,så är det helt vansinniga priser nu.Köper på Xpris,så därför blir det variation.Och vi har också billigare handling nu,så därför kan vi unna oss vad vi vill ha ibland.Vi älskar thaimat,men tar med hem.Man får så mycket att det räcker till lunch nästa dag,haha...Bara koka mer ris..Men hittat många fina recept på nätet,köpt hem olika flaskor,som ska i..Så vi lär oss..😋😋 Köper lövbiff när det är kampanj,till frysen,sen har vi jättegod thaimat,och en rolig dag i köket tillsammans.Väntar nu bara på höst,och grönsakerna.Vitkål,morötter och lök.5 kilos säckar till källaren.

Eliza sa...

Monet,jag handlar det mesta på Coop..(Min syster tycker jag är en idiot.)Men sparar "återbäringen" till midsommar och jul.En go slant att handla för.Tar ut 2 ggr per år,när man vill ha något extra..

Majalena sa...

Som 80+ så köper vi det vi vill ha, det blir alltså Norrmejriers präst- eller Greveost och har alltid Västerbottensost hemma, att riva till pastan. Jagar inte X-trapriser längre, inga barn i hemmet sedan länge, så vi unnar oss. Lagar all mat från grunden, bakar det mesta matbrödet och fikabrödet själv, har ju tid. Går inte ut på restaurang så ofta, för då drar priset iväg ordentligt. Hämtmat från Chowkeeng, en portion räcker till två, men visst är det x-trapris på en vara jag ändå tänkt köpa så köper jag flera. Handlar på tisdag och får då ofta mellan 40 - 70 kr i rabatt. Vid vår ålder finns ingen anledning till att vi inte ska unna oss att äta det vi vill, men ibland blir det havregrynsgröt tiil middag/kvällsmat för det är gott ked blåbär i och lingonsylt till.

Bert Bodin sa...

@Eliza

Ja, det gäller att ta vara på de möjligheter som finns.

Bert Bodin sa...

@Majalena

Bra princip det där med att laga allt från grunden. Det sparar slantar. Och havregrynsgröt är ingen dålig kost. Det unnar vi oss rätt ofta också. ;-)

Gunnel sa...

Unna dig din Grevéost. Livet är för kort för att man ska spara på guldkanterna.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Så får det bli.

Men visst måste priset ha gått upp den senaste tiden?

Elisabet. sa...

Vi unnar oss rätt friskt och har ingen direkt veckoplanering, men vi tar vara på all mat och äter ofta rester. Ost har vi ofta valt då det varit extrapriser, men idag sade jag till pv att nu är det slut med detta, i alla fall för min del. Jag kommer hädanefter att köpa Arla Herrgård eller Prästost till ordinarie pris (skulle gärna ha Grevé, men pv föredrar Herrgård), ty dessa billiga varianter är ju stört omöjliga att hyvla efter ett tag - dom blir alldeles på tok för mjuka och nästan böjbara -!
Som västerbottning borde jag ju hålla på vår egen ost, men den använder vi enbart i riven form.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Er 'policy' liknar vår, förutom att vi inte gillar herrgårdsost. Prästost förekommer.

Rester är vi bra på.

Thalassa sa...

Men Bert - inte ”rester”, det heter ”idag blir det buffé”!
Vi slänger ytterst lite, men unnar oss fortfarande det vi vill. Vi har Herrgårdsost (jag) och Prästost (B) som bas, och jag köper gärna Grevé då och då. Men visst märker man att priserna gått upp rejält. Vi betalar dock numera mycket för (fri)tid - framför allt på sommaren när vi vill göra så mycket utomhus. Då blir det mycket hämtmat, halvfärdigt o s v.
MEN - jag är mycket medveten om att många har det tufft nu. Dock inte ni - en utemiddag el lunch ger MÅNGA ostar 🤣

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Okej. Grevéosten får hädanefter räknas till gourmetmat. 🙃🙂