fredag, september 22, 2023

Vad känner du ...

.. inför artificiell intelligen,
Ai? Det diskuteras  rätt mycket nuförtiden om det är en positiv eller negativ företeelse i vår tokiga värld. Hur långt kan det gå?

Därmed vill jag göra klart att min syn på Ai är av den avvaktande sorten. Jag finner det jag hör skrämmande. I alla fall för det mesta.

Vi får se om jag ändrar mig när jag nu börjar på en ny bok. Maskiner som jag, av Ian McEwan. Den handlar om robotar, eller åtminstone om en robots betydelse för ett par människor - ett triangeldrama. Ai utanför vår kontroll.

*****

8 kommentarer:

Eliza sa...

Det farliga ligger väl i vem som programmerar roboten?För en robot kan väl inte tänka själv..Syftet? Om en man uppfinner ett lås,så är 20 genast i färd med att knäcka låset..Allt ska ju missbrukas 😳

Bert Bodin sa...

@Eliza

Visst är det så att någon programmerar roboten. Men kanske kan man plantera in så mycket 'intelligens' att roboten börjar tänka själv. Det är det som varningarna handlar om.

Men AI kan säkert missbrukas i många sammanhang. Det har redan visat sig. T.ex. i exsmensarbeten.

Mari sa...

Att bildsöka på insektsbilder är ju bra ibland... som start iaf. Men ger en hel del felbestämda obsar .. och felen genererar ännu fler fel... 😁

Babsan sa...

Tycker det är ytterst obehagligt

Elisabet. sa...

Lyssnade till .., var det möjligen Vetenskapens Värld, där detta togs upp? Nej, det var i SVT, Aktuellt eller Rapport. Jag tycker att det är både-och. I programmet togs upp detta att AI läser av röntgenbilder av kvinnors bröst mycket bättre än vad röntgenläkare gör - och snabbare - och sånt är ju jättebra. Det finns säkert mycket som är bra med AI, men visst finns en risk att det kan missbrukas och då tänker man ju att det kan bli alldeles förödande.

Bert Bodin sa...

@Mari

Det är ju den oskyldiga delen där AI kan vara till hjälp. Men även där finns ju fällor att gå i, precis som du skriver.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Du är inte ensam.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Missbruk är aldrig bra. Och farhågorna är nog inte ogrundade.