söndag, september 17, 2023

Italienska viner ...


.. hamnade under lupp -
eller under läpp - ikväll, då septembers vinprovningsträff ägde rum i kvarteret.

Tre vita och två röda viner testades noga. Jag tänkte inte gå in på vilka sorter vi bjöds på. Men priserna var från 299:- till 109:- och det vi kunde konstatera var att dyrast inte var bäst. Oftast slutar våra tester med att alla tycker rätt lika, och att priset inte alltid är avgörande.

Lärorikt är det i vilket fall.

Och trevligt. Det blir mycket prat om resor, och ofta med anknytning till vinupplevelser. 

Men den här gången blev det förstås också många funderingar kring socialstyrelsens märkliga nya råd när det gäller alkoholhaltiga drycker. Ingen av oss begrep hur det var tänkt.

Nästa gång blir det sydafrikanskt.

*****
Uppdatering: Det vita vin vi tyckte bäst om var Winkl Sauvignon. Pris 189:-. 
På den röda sidan blev det Nerello Mascalese Nicosia, som hade plastflaska och drog associationerna mot Cypern p.g.a. namnet. Men det var sicilianskt. Pris: 129:- 
Valle Reale Vigneto di Popolo var också gott, men inte värt priset 299:-.

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Men du kan väl i alla fall berätta om vilket vin som föll de flesta i smaken ,-).

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Uppdaterat.

Monet sa...

Är det någon av er som någonsin köper 300-kronorsvin? Skulle aldrig i livet göra det - det finns alldeles tillräckligt mycket goda viner - för under hundralappen dessutom. Under våra frankrikeår lärde vi oss att köpa gott men enkelt vardagsvin på de omkringliggande vingårdarna och det var alldeles tillräckligt. Sen är det roligt med vinprovningar och att lära sig mera plus att då och då smaka på riktiga dyrbarheter. Vi var med i Munskänkarna Provence ett tag men slutade just för att det blev för mycket snobberi och konstant skitdyra viner - det gick inte att omvandla kunskaperna till de vardagsviner vi hade råd med.

Socialstyrelsen säger sig rikta informationen till vården så att man där ska erbjuda vård till de ”patienter” som dricker mer än 10 glas vin i veckan eller 4 öl vid ett och samma tillfälle. Jag vill ögonblickligen återemigrera när jag hör sånt här - drar mig till minnes min hjärtsjuke mans franske kardiologprofessor som på min fråga om det var aktuellt att begränsa vinintaget efter infarkten, gav mig en dödlig blick och korthugget svarade:”Monsieur dricker precis vad han själv vill”. Just det!!

Bert Bodin sa...

@Monet

Extremt dyra viner innebär inte att de är godast.

Vita får gärna kosta lite mer än röda. De smakar bättre än underhundralappenviner. Röda, däremot, kan vara riktigt bra i 85-100 kronors fältet.

Socialstyrelsens råd verkar ... ja, jag vet inte. Aprilskämt.

Elisabet. sa...

Tack Bert! Här dricks inte heller några 300-kronorsviner. Å andra sidan dricker vi väldigt sällan, öht. Inte av moraliska skäl, bara att det inte blir av.

Åke sa...

Spännande med vinprovningar, Italienska viner håller jag på att gå igenom. Ett spännande smakrikt land.

Bert Bodin sa...

@Åke

Det finns mycket att botanisera bland.