söndag, september 03, 2023

Nog tycker jag ...

.. att den här sommaren är en skam för sitt skrå. Fort har den gått. Visst har vi haft vissa sköna stunder, men helheten blir under medelmåttig. 

Blåst, regn, ostadigt, opålitligt, högtrycksbrist. 

I förmiddags räknade jag ihop augusti månads nederbörd. 83 mm. Det är ju rätt blygsamt om man jämför med de mängder som kommit i vissa delar av sydliga Sverige. Men det är betydligt mer än det brukar vara. För fyra år sedan hade vi 12 mm i augusti. 

Men det som oroar mig mest är andra märkligheter i omgivningarna, dvs vår stugtomt. Många fågelarter har helt enkelt uteblivit. Inte en enda rödhake. Ett mycket litet fåtal rödvingetrastar. En enda koltrast. Trastarna brukar i mängd gå runt på våra gräsmattor och söka föda dag efter dag efter dag. I år ... en eller två, tre gånger, bara. 

Inte heller har vi haft mygg vilket har gällt för hela länet. Vad beror det på. Enligt uppgift kan fågelbristen inte bero på myggbrist (mat) heller. Mygg är inte någon basföda för våra insektsätande fåglar. Å andra sidan har det inte gått åt några myggmedel. Inte av någon sort. Mygghelvetet Norrland kan du glömma.

En annan brist är fjärilar. Visst har jag noterat några arter. Sorgmantel, citronfjäril, påfågelöga, makaon, nässelfjäril, vinbärsfuks ... men i få exemplar och bara vid något tillfälle. Vinbärsfuksen undantagen. Den var flitig under slutet på augusti. Amiralfjärilen har jag också saknat, vilket jag pratade om vid elvafikat idag. Döm om min förvåning då den plötsligt och kusligt uppenbarade sig i en av våra blomkrukor på altanen, när jag dukade av. När man talar om trollen ... Kanske jag skulle ha gjort det lite mer.

Nattfjärilar och flyn har också varit mycket sparsamma. På vår bro brukar jag kunna botanisera bland många individer som dragits till vår brolampa under natten. Då har jag bara kunnat gå ut och studera dem på morgonen, då de suttit kvar i väntan på nästa natt. Oftast har det varit helt tomt. I fjol var det rätt ofta 15-20 stycken, varje morgon.

Jag ser det som oroande. Ett tecken på att någonting är på gång. Klimatförändringar, eller ...?


*****

16 kommentarer:

Babsan sa...

Det märks även här.Få fjärilar speciellt.Fåglar har vi haft men inte några mängder.Däremot mygg.Aldrig varit med om något liknande sedan jag var barn i Piteå,ettriga som bara den.Inte heller så mycket humlor ….det är fel nånstans

Gunnel sa...

Har en känsla av att moder jord protesterar mot hur vi behandlar henne och att hon kommer att protestera än värre eftersom vi inte förstår hennes varningar. Men mygg lär finnas i riklig mängd i hela landet och det är väl inte normalt i september.

Eliza sa...

Vi har haft mycket mygg i sommar.Anmärkningsvärt eftersom vi inte sett dom sista fyra åren.Håller med om det mesta,utom en del fåglar,inga trastar,men huuur mycket sädessärlor som helst..Kanske för att myggen bott hos oss?Ja,knepig sommar 😳😳

Monica sa...

En helt underbar sommar har vi haft och ännu. Fantastiskt väder, idag +25 i norr, strålande sol, inte en mygg eller knott och naturen vackrare än någonsin med de regnskurar som fallit ibland och vattnat. Gräsmattor väldigt täta, gröna och mjuka, inte ett brunt strå någonstans. Perfekta. Ett åskväder, det är allt. Ingen Hans eller annan gubbe. Bara någon dag med lite frisk vind.

Vi bor förstås i södra Stockholm och ska nu äta gott där vi är, oasen som är stor vacker balkong. Vad det växer ännu allt. Både blommor och grönsaker.

Och vid stugan i Uppland är vi långt ifrån översvämningar och mygginvasion, strålande vackert med allt toppenskött vid vårt eget bad.

Och söderut i Sörmland ler naturen mot oss, så vackert överallt. Ren njutning att ta en tur.

Allt är mycket att tacka för🙏

Elisabet. sa...

Betydligt färre fåglar och fjärilar här. Rödhakar brukar vi ha året om .., har inte sett en enda på månader! Sädesärlor ser jag och svalor .., och vi har haft enorma flugor som varit som tokiga. Flera träd har tappat sina löv/blad, eller så har dom skrumpnat och brist på regn har vi sannerligen inte haft.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Jaha. Mygghelvetet Svealand, alltså. 👍😊

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Har, som sagt, inte upplevt några myggbett i år. Inte hittills i alla fall. Inte ens i Abiskos björkskog.

Bert Bodin sa...

@Eliza

Bra! Du får gärna ta hand om myggen nästa år också. 😉

Bert Bodin sa...

@Monica

Grattis till er.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Vattnet har sannerligen varit ojämnt fördelat.

Märkligt det där med rödhaken. Kanske har fågelinfluensan slagit till för vissa arter.

Monet sa...

Vi har, precis som Monica, haft en mycket bra sommar. Lagom temperatur mellan 20-25 grader, mest sol men växlande molnighet och lite regn ibland- någon åskskur. Vi bor vid havet på ostkusten och ingen här har klagat på vädret. Inga mygg men däremot mycket getingar men normalt med fåglar som vanligt. Min skånska familj har däremot haft en besvärlig blöt och blåsig sommar. Och jag är extremt glad över att inte sitta i 40-gradig värme, hög luftfuktighet och mistralvindar i södra Frankrike!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Det verkar som att östra Svealand har haft det bästa sommarvädret. I alla fall det de flesta längtar efter, precis som jag.

Man kanske skulle flytta till Norrtälje. Det är väl en lägenhet ledig där. ;-)

Gabrielle Björnstrand sa...

Jag bor i Västerbotten numera, i södra Lappland. Har precis som du noterat bristen på insekter. Visst, humlorna har surrat i rallarrosorna, men fjärilar har jag bara sett två små vita, på hela sommaren. Myggfritt men inte knottfritt, dock en oerhörd skillnad mot förra sommaren, som var en myggplåga.
Fåglar jag inte sett: Koltrast, som du. Men jag vet inte om de alls håller till i fjälltrakterna. Däremot matar jag fåglar på fönsterbrädet, dagligen. Dit kommer hela gäng med grönfink, talgoxar, domherrar, nötväcka, blåmes, grönsiska, talgoxe och bergfink. Tror jag ska göra honungsgömmor till insekter, nästa sommar.

Bert Bodin sa...

@Gabrielle Björnstrand

Oj - då har du haft en riktig fågelsommar. Om inte koltrast, så kanske du råkar på en ringtrast någon gång. De finns i fjällen.

Tråkigt att du inte fått fler fjärilar inom synhåll. Jag var i Abisko i början av juli och där fanns några arter.

Mari sa...

Rapporterat 603 arter ryggradslösa djur i år, bara från Falbygden plus några turer till Bölets ängar, södra Tiveden. Och några dagar vid Tåkern. Det har varit bra med dagfjärilar på såna lokaler där det funnits blommande växter.
Kanske har förutsättningar vid ert fritidshus ändrats? Trist att det blivit artfattigt 😥

Bert Bodin sa...

@Mari

Inga kända förändringar i omvärlden kring vårt ställe. Förhoppningsvis är det bara en "dipp". Hoppas på bättre förhållanden nästa år.