tisdag, december 26, 2023

En annandag ...

.. som är som vilken annan dag som helst. Det vill säga lugn. Åtminstone såhär i juletider. Åtminstone då man så långt möjligt undviker mellandagsreor och annan trängsel. 

För vi tar en rätt vanlig runda. Den jag kallar Silhuettrundan eftersom den följer kanten av den halvö som är Luleå centrum. Oavsett om man går på norra sidan, västra kanten, eller södra stråket, så är det vatten (fast nu fruset), som är utsikt. 

Dagen är som vanligt denna tid på året, skymningsljus. Solen vill titta fram, men hindras av moln vid den södra horisonten. En lågt liggande dimma breder också ut sig över fjärdarna. Höga hus sticker upp ovanför. Men på vår nivå blir det snart tjocka. Vackert på sitt sätt.

 
    
Hittar vi hem? Jodå, till slut.
 

Och som vilken annan dag som helst hamnar vi efter någon timme (För så länge tar det att gå sträckan runt stan om man tar det i promenadtakt.) vid fikabordet här hemma. 

Annandagen fortsätter.


*****

4 kommentarer:

thord wiman sa...

Hej där - fina bilder från norr som vanligt. Anar du inte missat (som jag höll på att göra) de förunderliga, fantastiskt idylliska Lapplandsfilmerna (Svt-play) med kristallklara, drönarproducerade vyer som inleds med en tur på långfärdsskridskor på sjön Paittasjärvi (början på Kalix älv) i norra Lappland nästan i skuggan av Kebnekaise som de invigda, de nära barnfödda säger smått familjärt, fast med andakt och respekt i röstens tonfall - "K e b n e".
Inget som en annan (sörlänning) skulle våga säga.

Alltså, fem stycken oliidligt korta, gnistrande, uppfriskande pärlor från landet långt uppe i norr och man borde ju se oftare däråt eller ditåt.

1/ Långfärdsskridskor i norra Lapplandsfjällen (8 mins)
2/ Norrskensjakt i Nikkaluokta (8 mins)

Tycker också att benämningen "drönare" här i filmerna får sin berättigade upprättelse efter en lång tids associativt dålig klang, ja, kolsvart i Ukraina, där den sprider skräck och död istället för, rätt använd, skönhet och livets sprittande lust.

Önskar Er en fortsatt god (nu, när det inte lackar så förfärligt mycket längre), vacker och hyfsat kall vintervecka inför det stora "språnget"! Det som utvidgas för vartenda år som går.

Bert Bodin sa...

@thord wiman

Har faktiskt inte sett filmerna, men hört talas om dem, så de finns på min lista.

Ja, drönare kan användas till mycket. Härlig filmning och krigshandlingar (tyvärr).

God fortsättning till dig också. Och ett förhoppningsvis Gott Nytt År.

Gabrielle sa...

God fortsättning!
Intressant med filmtipsen i kommentar 1. Ska kolla på dem.
Och så: tack för fina bilder! Din bild nr 2 får mig att tänka på Caspar David Friedrich. Artikel i DN i dag.

Bert Bodin sa...

@Gabrielle

Ja, man förstår varifrån Caspar har hämtat inspiration. 😊