lördag, december 09, 2023

Jag är inte ...

.. odelat positiv till det avtal som slöts i veckan. Ett avtal som innebär att USA får tillgång till svenska försvarsanläggningar runt om i landet. På 17 orter kan de placera utrustning och personal. Däribland på min hemort. Som jämförelse kan jag nämna att Norge (som är ett NATO-land) har motsvarande överenskommelse som gäller fyra (4) platser i landet.

Dessutom har vi ofta haft amerikansk trupp här i stan, när internationella övningar har genomförts. 

Visst är det bra att vi får förstärkning om vårt land skulle råka in i konflikt. Men det är väl det som NATO ska hjälpa oss med. Räcker inte det. (Jo - USA är ett NATO-land, jag vet.) Kommer andra NATO-länder att också göra anspråk på att etablera sig här?

En sak i sammanhanget är också att avtalet innebär att amerikansk lag ska gälla för amerikansk personal vid dessa baser. Vad innebär det, egentligen?

Som sagt - inte odelat positiv.

*****

11 kommentarer:

Babsan sa...

Håller mig fullt ut

Elisabet. sa...

Kanske får man ta det onda med det goda? Å andra sidan lär vi aldrig bli fullt godkända. Jag ska aldrig mera i livet åka på semester till Turkiet.

Thalassa sa...

Håller med, men ytterligare en sak i sammanhanget - en som skrämmer mig - är att det inte skrivits in ett förbud mot kärnvapen på svensk mark. Om jag fattat det rätt. Rätta mig gärna om jag har fel! Norge lär ha detta inskrivet medan vi bara tycks ha ”något” muntligt om detta. Med tanke på vad som kan hända i USA efter valet känns det INTE alls så bra.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Bra!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Nej - Turkiet är inget jag funderar på som destination.

Visst får man i viss mån ta det onda med det goda, när det gäller USA. Men jag är lite skraj för att bli lite för omfamnande av det landet. Snart har vi förmodligen en despot på presidentposten igen. Vem vet vad han hittar på.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Just det där med kärnvapen skrämmer också mig. Har vi varit för släpphänta mot "drömlandet" i väster?

Håller med dig om farhågorna kring en nygammal president.

KulTur i Natur sa...

Kan man med fog säga att Sverige snart är den 51 staten i USA?

Bert Bodin sa...

@Tony

Ligger något i det.

Babsan sa...

Läget?Hoppas bra 😊

Bert Bodin sa...

@Babsan

Bara fint. Lite händelselöst bara.

Själv då?

Anonym sa...

Allt väl här