fredag, december 22, 2023

Jag kanske har ...

.. haft fel. Hemska tanke! Men jag är en rätt förlåtande människa, så jag får väl slicka i mig av eftertankens kranka blekhet.

I förmiddags kom vi hem med tre stora och tungt packade kassar, efter att ha varit och storhandlat. Det var en del som gällde julmat, några fynd, och en del nödvändighetsartiklar. Notan slutade under 1000:- kronor. Till en del beroende på att vi fyndade bland de erbjudanden som affären lockat med. Man är ju lättlurad också. Nej - tro inte det. Jag är väldigt lyhörd för locktoner. Men givetvis köper vi saker till extrapris om det är varor som vi brukar köpa.

Att storhandla är billigast. skrev jag i februari detta år. Men den metoden ifrågasätts nu till en del. Många storhandlar tydligen lite för mycket och packar frys och kyl med grejer. Grejer som hamnar längst bak i skåpen och glöms bort.

Härom dagen träffade jag en bekant som jobbat som konsumentombudsman här i stan i många år. Han hade nyligen läst en forskningsrapport som hävdade att man "bara ska gå och handla det man för ögonblicket behöver". Vad som menas med ögonblick i detta fall, kan väl diskuteras. 

Han hade själv hos sina barn sett kylskåp fullproppade med varor, som aldrig blev använda. Ägarna visste knappt vad som fanns där bakom, längst in. Själv har jag bekanta som har samma åkomma. Där står diverse såser, sylt, halvfulla förpackningar med någon "udda" produkt, som använts vid ett tillfälle för ett halvår sedan. Allt förmodligen köpt vid en razzia på någon stormarknad. En stormarknad som dessutom ligger någon mil eller mer bort, och som man är tvungen att kosta på en biltur för att nå.

Så att storhandla är inte helt rekommendabelt. Kanske. Och jag hade fel i februari?! Kanske.


*****

7 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag tror på storhandling och har man en frys från 80-talet som man ständigt måste avfrosta, då har man koll på innehållet.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Kanske är det så, ja. ;-)

Mari sa...

Intressant inlägg. Jag har också funderat en del på detta. Erkänner att jag preppar en del. Hemberedskap. Väl förberedd för en kris. I frysen har jag mest bär, jag lagrar inte mycket inköpt mat där. Tyvärr inser man att havregryn inte smakar gott efter för lång tid i ett skafferi. Jag har då valt att ge såna torrvaror (blandade med olja) till fåglarna vid torpet. Jag tror jag kommer att klara mig ganska lång tid på varor jag har hemma, med det beror kanske mest på att jag valt att ha ett lager kasein- och vasslepulver som nödmat. Ganska trist, men otroligt funktionell föda om skiten träffar fläkten framöver.
God jul på er i Luleå!

Bert Bodin sa...

@Mari

Visst bör man ha ett beredskapslager. Men sedan kan man handla för det dagliga behovet och då passa på bra priser.

Beredskapslagret bör man nog nalla av ibland. Och komplettera med nya artiklar av samma art.

Då vet man också vad man har i lager.

God Jul i Västergötland.

Mari sa...

Yes, jag cirkulerar!
Ha det gött.

Anonym sa...

Även om det nu bara är några km till närmaste butik och man pga knäproblem ändå måste ta bilen, då blir det att handla en gång i veckan i regel. Då borde man ju förstås vara mer planerande när det gäller matsedel. Så nog stoppar jag en del matvaror i frysen, även en del tillagade ”rester”. ellem

Bert Bodin sa...

@ellem

Mitt inlägg syftar på storköp som är större än veckohandlandet. Där man kanske handlar utan att ha realistiska planer för vad allt ska användas till.