fredag, november 08, 2019

- När vi planerade ...

.. den här föreläsningen trodde vi att - ja, det kommer väl ett fyrtiotal intresserade. Så inledde föreläsaren.
Det gjorde det inte. Enligt konferencieren från Luleå Tekniska Universitet hade det aldrig varit så många på en lunchföreläsning på Vetenskapens hus.

Folk överallt. Det fanns inte sittplatser. Det blev till att stå. För min del mot en vägg och med ett ståbord som "tröst". Folk satt på golvet, stod i trappan upp till balkongen med flera ställen. Uppfinningsrikedomen var stor.

Träna din hjärna hette föreläsningen av en blivande professor Jessica K. Ljungberg. Imorgon blir hon "vigd" till titeln.

Här handlade det om minnen och hur vi omedvetet lagrar dem i huvudet. Det talades om arbetsminne, spatialt minne och ...  nej, det har jag glömt.

Kan man träna sig till att komma ihåg saker och ting bättre? Ja, och nej. Men putsa på detaljer kan man göra. Men huvudsaken är att man är aktiv. Läs, skriv, lös korsord, spela dataspel  (!!!), håll dig i rörelse, var social så mycket det går.

Men måtta med allt. Löser man alltid korsord blir korsordsminnet bra, men ofta inte något annat. Dataspel ska göras med måtta. De som sitter timme efter timme förlorar nog istället på att andra minnen faller bort.

Demens går att skjuta upp, men kanske inte mer än ca 5 år. Om den nu överhuvudtaget inträder.

Rätt nöjd med mig själv traskar vi hemåt. Jag kommer ihåg var jag bor.

Här syns ungefär en tredjedel av åhörarskaran.

*****

5 kommentarer:

Monet sa...

Intressant att du berättar om detta. Jag har genast googlat mer om föredragshållaren. Skälen är flera men ett starkt bidragande är att jag nyligen blivit ombedd att ingå i ett team som journalisten Henrik Frenkel bildat. Han är tidigare Aktuelltchef, chefredaktör på Veckans Affärer etc. Han fick för ett halvår sedan diagnosen mild kognitiv svikt med trolig utveckling till Alzheimer och har startat en blogg - Hjälp jag har Alzheimer - och en podcast där han samtalar med forskare i frontlinjen och andra om allt som har med detta att göra. Jag bistår honom ideellt med research och bakgrundsmaterial plus intressanta infallsvinklar vilket din professor var. Googlar du på Frenkel och Alzheimer får du upp det mesta, han har bara under senast veckan varit med i Nyhetsmorgon och två stora artiklar i både SvD och DN. Under fliken team på hans blogg hittar du mig. Tack för indirekt tips!

Bert Bodin sa...

@Monet

Tack själv för ditt tips. Jag har hört talas om den podden, men tyvärr inte lyssnat. Det är spännande vetenskap.

Monet sa...

Elisabet har den som länk på sin blogglista om du lätt vill komma åt den. Lyssna på podden men läs också bloggen - det är verkligen intressant och vinklat ur ett patientperspektiv som få gjort.

Elisabet. sa...

Ja, kan man skjuta upp demensen i fem år är det ju inte så tokigt :) Vi kan ju försöka allt vi kan, men när man ser människor i femtioårsåldern och yngre än så drabbas och hamna på gruppboende, då kan man lätt tappa hoppet.
Under min tid i Ystad träffade jag - i jobbet - tre kvinnor, alla sjuksköterskor och under sextio år, vilka fått diagnosen Alzheimers.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Man undrar ju om det blivit vanligare och vanligare. Och då undrar jag vad det beror på.

Men ökning är det tydligen inte tal om. Snarare tvärtom enligt en artikel i torsdagens DN:
"Det är inte så att sjukdomen sprider sig bland människor, tvärtom är det i dag procentuellt sett färre som lider av alzheimer än för 20 år sedan, säger hon.

Troligtvis beror minskningen främst på mer hälsosamma levnadsvanor. Det har nämligen visat sig att en sund kropp ger hjärnan förutsättningar att motstå förtviningen."