lördag, november 30, 2019

Historia

En kväll med nya kunskaper. Historia med allvar och humor. Det var vad som bjöds på Norrbottensteatern igår kväll. I form av en musikteaterföreställning.

Fullsatt salong. Och eftersom det pågick flera föreställningar på de olika scenerna i huset, så var det stundtals rätt packat ute i foajén. Snudd på oframkomligt, faktiskt. Kanske dags för utbyggnad?

Nybergs mekaniska verkstad handlade det om. Om krigstider, spioneri, sabotage, Franco, Hitler, och svenska arbetsläger. Jo, det var en rejäl historielektion vi bjöds på. Med skruv.

Själv kommer jag ju ihåg Nybergs mekaniska, från min tid i Kiruna. Företaget finns kvar än idag och numera även runt om i norra Sverige.

I Kiruna jobbade en kille, som blev kontaktad av en ligaledare från ... ja, han var tysk, men hade anknytning till Moskva. Han ville ha hjälp med att tillverka bomber. Sprängämnen som skulle placeras på malmbåtar som fraktade malm från Kiruna till krigsherrarna i Europa, fascister och nazister. Och vänsterrörelsen hoppade på planerna. Motstånd skulle det bli.

Det går som det går. Och när "skruven" kom mot slutet, så gick jag på den också. Tänkte - "men det här måste jag googla  ... aldrig hört talas om".

Men så avslöjades bluffen.


Nästan tre timmar tog det innan vi tumlade ut i norrbottenskvällen igen. För min del fylld med nya kunskaper. Vi fick ju aldrig någonsin lära oss något om det lokala livet under kriget, när vi gick i skolan. Fullt upptagna med att plugga Magnus Ladulås, Sigismund, Dackefejd och Birka.

En väldigt bra uppsättning. Vilket driv. Vilken musik. Vilka sångare som Norrbottensteatern har. De skulle kunna fixa vilken succémusikal som helst. Karin Paulin, en av skådespelarna har jag skrivit om förr. Vilken röst! Men jag vill fördenskull inte förringa de andras insats.

Stort tack till pjäsmakarna också. Det här är, som de själva skriver, saker som gömts och glömts i något mörkt hörn. Saker vi bör minnas. För att inte glömma.

Viktigt!

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, vilket rikt kulturliv ni har i Luleå! Men det har vi också här i Halmstad, jag måste bli bättre på att ta vara på det som bjuds.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Här finns mycket mycket mycket. Men tyvärr är jag också slarvig. Två filmer står dock på tur. The Lighthouse och Matthias och Maxime.

Fullt upp.

Och ikväll är det storfest. :-)