tisdag, november 12, 2019

Testamente

Hur gör man när man skriver en bok? Den frågan var väldigt aktuell ikväll. Författarinnan Nina Wähä gästade Kontext ikväll. Kontext är en serie litteraturkvällar som äger rum på kulturhuset Ebeneser här i stan, sisådär en gång i månaden.

Nina Wähä är den som är författare till den bok jag läser just nu. Testamente. Den handlar om livet hos en familj i finska Tornedalen. En barnrik familj. 14 syskon, en mor och en far, och deras livsöden. Ja, i alla fall deras öden under 70-80-talet.

Boken är episodiskt skriven. Den handlar om alla personers små individuella liv. Liv som naturligtvis är sammanvävda till en del. Men också liv som levs runt om i Sverige och Finland. Barnen flyttar ju hemifrån. Inte alla, men de flesta.

Den är som en film. Scener växlas ständigt. Underhållande. Tragiskt. Roligt ibland.

Nina berättar också att det egentligen var "noveller", som hon till slut beslutade fick bli en roman.

Ännu har jag inte läst ut den. Men jag är på god väg. Det är en bok som man kan ströläsa då och då, eftersom det inte finns någon genomgående handling. Visst det finns en grund och det är barnaskarans föräldrar, som förstås får representera en sorts kontinuitet.

Välbesökt kväll. Ett glas vin. Några bekanta i publiken. Trevligt.


*****
Läs om ett annat författarmöte.
Eller om ytterligare ett
För att inte tala om detta.

2 kommentarer:

Thalassa sa...

Intressant! Den står på min ”att läsa-lista” men jag väntar på att den ska komma som e-bok på Bibblan. Har hört blandade omdömen om boken. De (av ”de mina”) som lyssnade på henne på bokmässan i Kiruna tyckte dock att hon var en stor besvikelse i den rollen.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Jo. Jag har också sett olika omdömen. Den är skriven på ett "otraditionellt" sätt. Kanske kan inte alla tycka om det.