onsdag, januari 08, 2020

Klokheter

I fjol inträffade ett förmodat mord på en kvinna i Kalix. Rättegång pågår, där en "pojkvän" står anklagad.

Händelsen har nu väckt debatt angående polisbemanning. Det tog nämligen mer än en timme innan någon patrull hade kommit fram till platsen.

I riksmedia talas om polisbrist i glesbygden!

En klok man från Älvsbyn ringde in till Ring P1 och påpekade att Kalix minsann inte är någon glesbygd. Han irriterade sig på att Sörlandsjournalister ofta är dåliga på hur verkligheten ser ut norr om tullarna. Han påpekade också att Kalix är en ort med stor pappers- och verkstadsindustri, eget sjukhus med 400 anställda, med mera.
 - Orten kan jämföras med Eksjö, Sölvesborg, sa han.
Söderköping, Vimmerby, Leksand och andra sydsvenska städer, kan jag lägga till.
Ja - Kalix är faktiskt större än t.ex. Arboga eller Oxelösund, mer än dubbelt så stort som Orsa, och en hel del andra orter som aldrig skulle benämnas som "glesbygd". Kalix ligger ca 8 mil från Luleå och 5 mil från Haparanda/Tornio. E4 leder rakt in i centrum.

Det är som vanligt från "det där hållet", alltså.
-----

En annan klok man ringde och påpekade att man minsann inte borde stå och skölja ur yoghurtförpackningar innan man lägger dem till återvinning. Det kunde göras gemensamt i större anläggningar.
 - Så sparar vi vatten, sa han

Det finns en myt:

Förpackningarna behöver rengöras noggrant

Det räcker med att tömma förpackningarna. De behöver inte vara rengjorda. Skälet till att förpackningarna ska vara tömda är dels en hygienfråga och dels att det kan påverka återvinningen eftersom den automatiska sorteringsprocessen för vissa materialslag sorterar förpackningarna efter vikt.
(Klipp från Fti, förpacknings- och tidningsinsamlingen.)

Mannen som ringde in bråkade en del med pappa i denna fråga. Med mamma var han överens.

Han var 9 år!

*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det var synnerligen otänkt, det här med glesbygd och Kalix! Håller med dig. Mjölk, - och yoghurtförpackningar sköljer jag ur, men det beror på att vi har en plastkasse hängande intill disbänken och dit åker all plast och det är mycket det. Skulle jag inte skölja ur, skulle det ju börja lukta illa, så det fortsätter jag nog med.

Gunnel sa...

Jag sköljer också mjölk- och youghurtförpackningar innan de går till soporna. Annars börjar det lukta skunk i soprummet.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jo. Det gör faktiskt jag också. Men vi har ju inte vattenbrist i vår del av landet. Men jag gör ingen grundligare "diskning". De får stå och rinna av i diskhon innan jag lägger dem till avfallet.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Se svar till Elisabet ovan.

Turtlan sa...

Samma här. Sköljer ur så det inte luktar.

Tänk så många skrönor det finns om sopsortering. Sen att det är så svårt för många hålla isär vart saker ska? Förundras!

Ja ja, jag är väl den här Brf föreningens Ove ibland 😉

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Vi behövs.