lördag, september 19, 2020

Hösten kommer

Det krävs en del åtgärder för att man ska möta hösten med trygghet, när man har fritidshus. Och i förlängningen vintern, förstås. Men dit känns det rätt långt ännu, trots allt.

Kajakerna fick gå i ide.
Det blev en blek säsong denna sommar, som så ofta varit alltför blåsig. Och det har fortsatt. Inte minst just dessa dagar, där vindarna varit helstressade som kunder på Ullared, som virrar hit och dit, utan någon som helst rationell idé om vad de vill eller ska. Vet inte om det är tecken på klimatförändring, men nog tycker jag att starka vindar blir vanligare och vanligare. Trist om det blir så. 

Projekt nummer två 
 blir vattenfrågan. Vi har ju eget vatten, men det nyttjar vi bara vintertid. Under sommaren kopplar vi in samfällighetens vatten. Det gör vi för att det är bra att anläggningen "är i farten", dvs utnyttjas. Många här som har egna borrhål använder dem året runt, varför det bara återstår ett fåtal sommarvattenanvändare.

Det är alltid lika spännande
när jag slår igång vår egen anläggning. Ska den funka, när den nu stått stilla sedan i april? Sedan gäller det också att komma ihåg hur ett flertal reglage ska ställas om. Vårt eget radonfilter ska ju också kopplas in. Det är den enda "nackdelen" med vårt eget vatten, som har utmärkta värden vad gäller allt annat,  förutom just radon.

Allt funkar klockrent. Nu kan hösten komma.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ordning och reda. Min syster i Skåne har eget vatten och vilket elände det har varit när det var torrperioder. Ett tag fick hon köra till barnbarnet i Lund och frakta hem mängder med vatten på flaska.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Tack och lov har vi ingen brist på vatten. Grundvattennivåerna är normala. Dessutom finns vi i en svag utförssluttning som gör förhållandena ännu bättre.

Turtlan sa...

Vad är det i den blå gastuben?

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Det är INTE gas. Inget att oroa sig för, alltså. 😊
Det är ett filter bestående av två komponenter, varav aktivt kol är en. Tar alltså hand om radon i vårt fall. Det är det enda som har något förhöjt värde i vårt fall. Men vi tog det säkra före det osäkra och satsade på filter trots att det kanske inte behövs med tanke på att vi bara använder vår egen källa vintertid, då vi inte bor där mer än korta perioder, helger etc.