onsdag, oktober 21, 2020

EU bråkar ...

.. om benämning av vegetarisk mat. Vegokorv eller vegoburgare anses fult. Förmodligen i köttuppfödarkretsar. 

Jag är inte vegetarian, men äter gärna vegetariska rätter med stor behållning. Förstår inte mångas invändningar. 

Jag kan ju också tycka att de som vänder sig emot att man kan få en kikärtsbiff på tallriken, utan att biffen innehåller ett gram kött trots namnet, kan komma med en idé om hur den ska benämnas, istället för att gnälla.

Korv, biff, burgare säger väl en del om formen på maten. Oavsett vad den är gjord av. Hur gör vi med korvsjöar? 

Förresten ... harpalt? Vilken skymf. För haren, alltså. Eller?

Jag trodde "välutbildade" EU-delegater och -tjänstemän hade viktigare saker för sig. T.ex. frågan om pendlandet Bryssel - Strasbourg.

Förresten! Hur gör vi med bajskorv?

*****
Förtydligande: Jag är inte anti-EU.Tvärtom.

6 kommentarer:

Thalassa sa...

Som så ofta: jag håller med! Alltså om att det i dagsläget finns mycket viktigare frågor att diskutera. Att ursprung och innehåll i produkten ska vara läsbart - helst med större typsnitt än 4... - är dock viktigt. Vi har alltid ätit mycket vegetariskt, och ännu mer sedan vi fått en svärdotter som är vegetarian, men inte spelar det mig någon roll om matbiten heter burgare, puck, boll el biff.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Precis. Det finns viktigare saker att ta tag i. Exempelvis frågan om ständig normal- eller sommartid. Nu ska tydligen varje land få bestämma. Vilken röra det ska bli. Finland ständig vintertid. Sverige sommartid. Då blir det plötsligt två timmars skillnad mellan Haparanda och Tornio. Praktiskt?

Turtlan sa...

Såg ett reportage på Aktuellt igår om det. De som var med i inslaget var vad jag kommer ihåg helt överens om att det var slöseri med både tid och resurser se över den frågan. Det vegetariska alltså.

Instämmer, det är ju formen många ggr namnet kommer ifrån. Köttbullar, laxbullar, veggobullar, kikärtsbullar etc etc. Som ett exempel.
Jämför med grönsakssoppa, köttsoppa, fisksoppa, ärtsoppa och spenatsoppa.

Onödigt jobb! Kolla på kvalitén och innehållet i maten istället! Hur långt den har rest också!

Cecilia N sa...

Formord är väl en sak. Låt dem vara.
Men varför hålla på att imitera kött med grönsaker? ”Det ser ut som kött, det smakar som kött, det känns som kött när man tuggar.” Varför?

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Ja, nog finns det annat att ta tag i.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia N

Det undrar jag också. Men vissa är skräckslagna för att måsta äta grönsaker. De måste tydligen övertygas om ofarligheten. 😉