söndag, oktober 18, 2020

Sommelierer, munskänkar, eller bara ....

.. folk som tycker om vin. På eftermiddagen hade vi blivit inbjudna till vinprovning. En grupp i bostadsrättsföreningen hade tyckt att vi vore lämpliga att delta. Träff en gång i månaden i styrelsens rum. 

Den här gången var vi 7 personer som hade tackat ja till en Syrah-/Shirazträff. Hur trevligt som helst. Coronaanpassat, förstås. 

Fyra viner stod på "menyn". 



Och snart var våra glas fyllda. 
 
Vi började med en chilenare; 1850 Premier. God och prisvärd. 85:-

Man blir lite förvånad över att den är så god. Egentligen var det lite tokigt att vi fick reda på priset redan innan vi provat. Det ger vissa "fördomar".

Vin nummer 2 var en australiensare. Betydligt kärvare än ettan. Men den vinner i längden. Skulle passa till veganska, eller vegetariska rätter. Logan Weemala. Pris 119:-

Nummer 3, J. Lohr. Mmmm. Men tyvärr amerikansk. Okej. Det får väl gå för den här gången. Priset stiger. Det blir 170:- kronor för flaskan. Men mycket god. 

Sedan har vi den fjärde aspiranten. Pierre Gaillard Cornas. Det blev juryns favorit. Och här märker man klar skillnad, genom att vi hade kvar de tre föregående vinerna och kunde jämföra doft och smak. Intressant. Men smakar det, så kostar det. Denna franska höjdare får man slänga upp nästan 400 spänn för att få avnjuta. Ja, 399, då!

-----

Vi fortsatte, eller mellansnackade förstås också en hel del. Berättade om egna erfarenheter. Här fanns ju bland andra en nyiflyttad dam, som vi inte kände. Hon var munskänksutbildad och visste förstås en hel del. Hon rekommenderade även ett "vardagsvin" som heter Palazzo Mio Rosso. Det kände jag inte till. Facilt pris -  74 kronor.
 
Vi pratade Parador och Beyaz, vår ungdoms viner. De som en gång lärde oss vindrickandet till priser som verkar rena fantasierna idag. 5,75 betalade man för turkiska Beyaz. Parador var väl inte mycket dyrare kan jag tänka.  

Efter dryga tre timmar blev det dags att avrunda. Vi fick veta när de framtida träffarna skulle äga rum. En gång i månaden fram till maj 2021. Vet inte om jag kan vara med på alla. Men det får vi se.

Trevligt var det!

*****

4 kommentarer:

Thalassa sa...

Undrar om vi började dricka vin samtidigt? Jag har i alla fall ett - nästan - bergsäkert minne av Dao för 4:90. Vad säger du - kan det stämma?

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Jo - det var ju för de som inte hade 5,95. 😜

Elisabet. sa...

Jag är sannerligen ingen vinkännare, men just därför skulle det väl vara intressant att få vara med på en sån "kurs". När två av mina barn firade gemensamt jubileum, hade dom en tipsrunda och på en av stationerna stod två glas med rött vin. Nu skulle man gissa vilken som var den dyrare och dom hade inte valt dom billigaste att jämföra med. Den gången gissade jag rätt och blev ju så mallig, medan den som ägnat sig åt vinprovning, gissade fel :)
När jag läser sista raden i ditt inlägg, tänker jag .."hoppas att det inte är sjukdom som gör att du inte kan vara med".

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det är ju också väldigt individuellt vad man rycker om olika smaker. Och jag är nog som du och kan tyck vadsomhelst om vilket vin som helst. Dyrt eller billigt.

Sjukdom? Nej - anledningen till att jag skrev så är att provningarna är på söndagar. Och på söndagar är det rätt ovanligt att vi befinner oss i stan.