fredag, oktober 09, 2020

Textilöverskott

"Hur modet förändras". Det var en korsordsnyckel i torsdagens DN-kryss, som jag länge gick bet på.

Att modet förändras - det står däremot helt klart för mig. Härom veckan köpte jag en tröja. Snygg färg. Lite tjockare bomull. Och jag fick ta en i storlek small! Jag som alltid använt medium och undantagsvis large. 

Men jag ville inte att tröjan skulle hänga på mig som två badlakan - ja, eller handdukar då. Så det fick bli small. Snygg höstig färg. Passade bra med en skjorta under. 

 - Nej, åttitalet vill jag inte ha igen, sa jag till den trevliga tjejen i affären. 

Men åttiotalet är definitivt på språng ute på stan. Det syns förstås mest på yngre personer. Stora bylsiga jackor. Gärna i vit teddy. Eller storrutiga skjortjackor. De kan vara snygga i rätt storlek. Men det är ju just det. Ungdomarna köper fel.

Artisten Danny Saucedo var med i något program i somras. Var det Allsång på skansen, kanske. Hans byxor var gjorda av två tält - ett för varje ben. Jag kanske överdriver lite, men när jag påtalade det för en före detta kollega, så intygade jag att vart och ett av de där benen hade kunnat duga som mer eller mindre hellång klänning åt henne. 

Igår kom en tjej, eller ung dam, släntrande med sin ICA-påse nere på gatan där jag bor. Hon hade på sig en ... ja, vad var det ... en kappa, rock, ... vet inte vad jag ska kalla den. Lång, ner på minst halva vaden. Ärmarna dolde allt, även händerna. ICA-påsen sågs försvinna en bra bit in under ärmslutet. Och givetvis var kappan/rocken/tältet oknäppt. Det regnade ju. Och blåste. Det var mycket fladder trots medvind. Hade det varit motvind hade hon inte orkat gå framåt. Det är jag säker på.

Jag började tro att hon var ute och gick i sitt nya Cura-täcke. 

Lösningen i korsordet blev "trend".

Jojo!


*****

8 kommentarer:

Babsan sa...

Du är rolig du och så träffande😂😂😂

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Bra att du håller med. 😉

Turtlan sa...

Modet eller modet.

Ja det är två skilda saker. Eller är det?

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Ja. Nästan homonymer.

Thalassa sa...

Och med tanke på att modeindustrin, och textilframställning, är en av de värsta miljöbovarna borde vi återgå till kortkort och stuprörsbyxor. Åtminstone om vi gillar bomull.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Precis så! 😉

Cecilia N sa...

80% av ett plaggs miljöpåverkan sker under tillverkningen! Källa: Johanna Nilsson. Som säkert har en ännu bättre kolla själv. Följ henne! #allmäntråd.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia N

Nu förstår jag inte vad du menar, riktigt.