söndag, februari 13, 2022

Så var vi där igen

Men så trevligt att några amerikaner som söker sitt ursprung i Sverige ska få jobba på akuten. Och inte vilken akutmottagning som helst. Utan den i Norrrrrland!

Jag blir uppriktigt irriterad på den där generaliseringen och förminskningen av min landsända som så många sysslar med. Förmodligen omedvetet, men icke desto mindre allvarligt. 

Aldrig, aldrig, aldrig skulle en tidning skriva att samma amerikaner besökt Götaland, eller Svealand. Nej, då är det Örkelljunga, Valdermarsvik eller Hunnebostrand som gäller. 

 Det hela bottnar förstås i ren och skär okunnighet, lättja eller kompetensbrist. 


*****

15 kommentarer:

En vanlig man sa...

Jag blir lika irriterad skall du veta.
Stockholmare har ungefär detta perspektivet: https://viewing.nyc/new-yorker-cover-from-1976-accurately-portrays-how-we-see-the-rest-of-the-country/

Anonym sa...

Instämmer!

Bert Bodin sa...

@ En vanlig man

Haha .. Ja, det är en rätt vanlig diagnos. Horisontalis snävus, heter den.

Gunnel sa...

Tro det eller ej, men vi har faktiskt mer än en akutmottagning i Norrland. Bra att du ryter till. Hoppas att det hörs!

Monet sa...

I det här fallet tror jag - utan att veta är väl bäst att skriva -att det har med själva programidén att göra. Om du sett programmet så är det först efter ett tag man får veta var i Sverige deltagarna befinner sig, baserat på att det är i det område/plats som en av dem i dagens program får mera djupgående kunskaper om sitt ursprung. Skulle man redan redan i tablån skriva att det handlar om Umeå har man förlorat en del av spänningen kring var de befinner sig. Alltså väljer man det övergripande Norrland. De har ju varit i Skåne, på Gotland, i Jämtland och först på plats avslöjas ortsnamnet som mycket väl kan vara en liten by, okänd också för de flesta svenskar.

Jag, som ägnar mig åt släktforskning och också har amerikasläktingar, tycker att det är ett supertrevligt program där man bland annat får lära sig mycket om Sverige dessutom!

Gläd dig istället åt veckans Antikrundan från Luleå där besökare och invånare gav en fullkomligt överväldigande bild av vilken fantastiskt vacker och trevlig stad ni bor i. Så fin reklam att man får lust att flytta dit!

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jaså - fler än en akutmottagning. Vad har vi då att klaga över?

Tro mig. Jag gillar Norrland som en beskrivning över ett område större än halva Sverige. Men jag gillar inte när man jämställer det med en ort.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Se svaret till Gunnel här ovan!

Jag skulle sällan, eller aldrig säga t.ex. "De har så goda viner i Afrika". Eller "han kommer från Afrika", eller Asien. Fullt kunnig över att de kontinenterna är stora och av alla möjliga stater, distrikt, samhällen. Norrland är förstås inte jämförbart med världsdelar. Men i många människors huvuden, verkar det ofta lika främmande.

Jag har förstås också sett programmet och sett att de är i Skåne, Gotland, och Jämtland. Men jag har aldrig hört att de är i Götaland, eller Svealand. Och Gotland har väl förstås bara en akutmottagning, kan jag tänka. Gotland är också en kommun, betydligt mycket mindre än Luleå kommun till ytan. Invånarantalet i Luleå är ca 20000 fler än på Gotland. Så jämförelsen haltar.

Och vi har en akutmottagning.

Monica sa...

Och jag måste titta, reagerade på det att plocka in folk på akuten m m och anstränga personalen och patienterna ytterligare i dessa extrema tider.

Men tror de hade koll på dem och i övrigt var det roligt och intressant, vackra Sverige och intressanta berättelser. Och skönt att programledaren knappt var med utan det var fokuserat på deltagarna.

Minns inte när jag senast såg detta program men fick tips här:-). Är någon gaphals kvar i det men andra väldigt trevliga också. Och så fint filmat och intressant att få veta om liv och bakgrunder. Lite knäpp tävling men de måste väl hitta på något.

När ni får miljonstaden i Norrland kommer SVT vara mer alerta och skriva att Östersund ligger i Jämtland:-), tänk vad det blir bra.

Monica sa...

Och på tal om Gotland är det verkligen speciellt, landskap, län, region och kommun allt i ett och ca 60000 inv som ökar till 600000 sommartid och där har jag räddat liv, ett fantastiskt sjukhus med alla specialiteter och helikopter beredd till KS men även där såg jag lösning, neurokirurg från Stockholm på semester opererade och räddade liv. Och följde upp sedan, det var skillnad på liv och död och denna person blev helt återställd efter olycka på väg till sin sjukvårdstjänst.

Mycket dramatik också med kändisar som skulle föda och det krävde serologikunskaper av mig. Många jourpass hade jag, mycket stress men ett fantastiskt samarbete mellan de olika kompetenserna. Och minns luncherna om jag hann med vita dukar i matsalen:-), vackra Gotland har fått många besök.

Ett akutsjukhus och allt övrigt men VC finns fler över ön.

Har de varit där i detta program?

Bert Bodin sa...

@ Monica

Ja, de var där i ett av programmen. Bevistade Medeltidsveckan, bl.a.

Monet sa...

Jag tror fortfarande att man valde att inte precisera Umeå i programförklaringen för att inte avslöja den detaljen. Att då skrIva om ett akutbesök i Norrland känns faktiskt inte fel för mig. Jag håller med om att man i södra delen av vårt land har bättre kläm på de olika landskapen och talar om dem enskilt istället för Svealand eller Götaland. Det hör man ju bara i väderpresentationerna, ibland med några preciseringar som sydöstra Götaland. Eller som i Norra Norrlands inland t ex.

Jag skulle inte heller tala om goda afrikanska viner eftersom jag tror mig veta att de flesta kommer från Sydafrika. Men man talar ju om franska och nyzeeländska viner som samlingsbegrepp utan att det uppfattas som konstigt? (Inte i Frankrike dock, där är man förstås oerhört provinsiell)

Du har förstås någon teori om varför det är så här? Jag lärde mig aldrig de norrländska landskapen, floderna och de större städerna i skolan på samma sätt som man fick rabbla Viskan, Ätran och Nissan. Jag tror att det kändes ’för stort” helt enkelt.

Monica sa...

Som upplänning läste vi om allt i lågstadiet, fick kartor att måla och skriva in varje älv och flod:-), ett år hade vi en fröken från Karesuando, hon var rolig och tog hem oss till lärarinnelgh i kulturhus och där fick vi måla stora blommor på tapeterna. Hon var nöjd och glad och vi med men inte skolstyrelsen, blev ett gräsligt liv och hon flyttade. Var precis nyutbildad och duktig och rolig tyckte jag.

Vi hade ett besök i mitt föräldrahem en gång av ett par som rest mycket och kunde språk så de sjöng för oss barn på lite olika från olika länder och jag lärde mig en sång, kan varit på något norrländskt språk:-), minns inte riktigt men gick fram på en lektion och sjöng den, mamma fick nästan slag men fröken sa jag uttalade allt rätt, däremot vet jag inte vad den handlade om:-). Men minns ännu melodin.

Monica sa...

Och så roligt, jag hittar henne och hon lever och bor numera i Haparanda.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Kreativt att få måla blommor på väggarna.

Undrar va det var för sång. Vore kul att få veta.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Men nu var det så att Stockholm avslöjades i förra programmets tablå. Och Gotland i det förrförra. Inte Svealand och Götaland.

Bevis finns.

Därmed avslutar jag denna tråd.