lördag, februari 12, 2022

Vårfåglar

Nej - det är inte alltid värme som får våra fåglar att komma norrut, efter en tillfällig flytt söderut, vilket gäller t.ex. gråsiskor som inte flyttar särskilt långt. Men under den mörkaste tiden syns de aldrig till hos oss. Förmodligen följer de ljuset. 

Idag dök vinterns första gråsiskor upp vid vår fågelrestaurang. Men själva restaurangen får oftast nobben av den här lilla fina gynnaren. De vill hellre hålla till på marken och håller tillgodo med spill från fröautomaten.

 I fjol dök de inte upp överhuvudtaget av någon anledning. Populationerna bland småfåglar kan ju variera från år till år.

Välkommen, säger vi på Rånlandet.

De fina gråsiskorna är inte bara grå.
(Mobilbild genom köksfönstret.)

*****

7 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och vi har plötsligt fått mängder med bergfinkar på besök. Stenknäck också .., hackspetten och då och då någon domherre. (Den senare enbart när det blir kyligt ute). Nötväckorna är dom alla mest trogna, plus pilfinkar i massor.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Bergfinkarna är säkert på väg hit, på sin väg mot fjällen, eller åtminstone inlandet för att häcka. Nötväckan gör enstaka besök. Stenknäck har aldrig besökt, men finns i länet. Domherrar hade vi fem-sex stycken vid ett tillfälle vid lunchtid idag. De finns här hela året. Pilfink finns bara i stan.

Monet sa...

Det är en otroligt vacker bild. Ser ut som något av Liljefors eller Lars Jonsson, fågelmålare av rang. Grattis til den!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tack för det.

Liljeforsifieringen (nytt ord) beror nog delvis på den lilla oskärpa som kommer sig av att det är en mobilkamera samt avståndet till motivet. 🙂

Monica sa...

Fint foto på fina fåglar. Nästa tavla kanske. Kan det vara en brunsiska också?
Ser inte så mycket fåglar varken här eller på landet.
Stor skillnad i UK, där sparades områden även på kyrkogårdar i storstad med tanke på natur och fåglar och det fanns beskrivning på dem alla och det sköttes om i områdena. Så roligt att se alla småfåglar, vanliga som ovanliga.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Brunsiska och även snösiska är omdiskuterade "modeller" av gråsiskan. Är de separata arter, eller ....? Ingen verkar riktigt veta.

Tack för beröm.

Bor du i England?

Monica sa...

Nära, varit på 30 vistelser där och tanken var att köpa hus men så kom Brexit ... all oreda och inte bättre nu. Men det är galenskap överallt tycks det och kanske bäst att bo i eget land då. Är ju en del bra här med om man bortser från mycket ...

Vi får väl hoppas det blir mer sans hos maktgalningar, de finns också överallt. Och att resurser fördelas bättre och att man tänker på det uppväxandet släktet som är landets framtid.

Trivdes väldigt bra i UK med all vänlighet och värme och lite gladare människor, hög som låg, de kunde se positivt på saker och ting i vardagen. Och vilken god mat! Svenskar vet inget om sånt om de bara gjort en Londontripp:-).

Men du har det fint på landet där, så skönt ni har det fina huset i fin natur.