söndag, februari 13, 2022

Är det inte det ena ...

.. så är det det andra. En olycka kommer sällan ensam. Sju sorger och åtta bedrövelser. Ja - det finns säkert fler liknande uttryck, även om jag inte kommer på fler just nu.

Det jag närmast tänker på är förstås pandemin. Den som i och för sig har blivit vardag och håller sig någorlunda på mattan. I alla fall för tillfället. För vi kommer förmodligen att få vänja oss vid att den kommer att finnas kvar. Under ytan, så att säga. Kanske får vi vaccindos 4 sent i vår och 5:an någon gång i höst. Kanske ingår den i den vanliga flunsasprutan. 

Men om den nu har lugnat sig lite så har förstås något annat dykt upp. Ukraina. Eller egentligen är det ju inte Ukrainas fel att oron stiger. Det är ju den mindervärdeskomplexdrabbade Putifnasken, som likt en missanpassad storebror, vill göra sig gällande. Dominera, och därmed ställa till det, inte bara för det lilla landet, utan för hela Europa - ja, kanske för hela världen. Till vilken nytta, kan man undra. Är det bara machostuket som måste manifesteras? Det intrycket får jag, när jag följer händelseutvecklingen.

Oj, vad jag skulle vilja vara en lite fluga på väggen, eller helst en hackare på linjen, när Frankrikes Macron, eller USA:s Biden ringer upp Putifnasken för att prata allvar. Vad säger de till varandra. 

Får vi någonsin veta?

Den 16 februari, dvs på onsdag lär något hända, enligt den information som nu lagts i dagen. Vad det är lär vi inte känna till förrän på torsdag. 

Var redo!


*****

10 kommentarer:

Gunnel sa...

Undrar vilket språk herrarna samtalar på? Klart är att de har väldigt svårt att förstå varann. Vilken tragik att diktatorer som Putin, Erdogan och några till svårstavade herrar har sån makt att hela världen darrar.

Monica sa...

Undrat också lite över språket, Macron har ju enbart studerat i Frankrike och praktiserat i Nigeria en tid. Trodde han vistats något i UK men tydligen inte. Och kan ju hända att han ändå kan språket.

Mr Bilden kan säkert bara sin amerikanska, är vad jag tror men Mr P ska vara bra på språk, bäst vara lite kryptisk här för svenska är han riktigt bra på att både skriva och tala och gör det med en svenskspråkig där i staben ofta. Och läser här kanske:-). Kan både sitt språk, tyska och engelska, säkert fler. Han har också ett stort landområde som en gång var svenskt när vi härjade som stormakt. Nu nära Finland, kan nog finska med och gotländska kanske ... Men just egendomar där lär vara fake news.

Mr E vet jag inget om språkligt och tror faktiskt det är rätt rörigt i samtalen men att en har koll, Mr P.

Det var min analys:-)

Men att ett land som verkligen är ohotad makt måste kriga eller hotar med det, ja det är tragiskt. Landet de vill involvera är ju väldigt stort till både yta och invånare och blir väl en markering mot övriga länder.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jag undrar om det ens är herrarna personligen som talar. De kanske är med i bakgrunden men har en delegation med sig på varje sida, som egentligen är de som snackar. Men vad vet man?

Bert Bodin sa...

@ Monica

Tack för din analys. Inte visste jag att Mr P är så språkbegåvad.

Monet sa...

Som boende i Frankrike under många år har vi genomlevt tre franska presidenter: Sarkozy, Hollande och nu Macron. De två föregående var hyfsade i sin engelska men överträffas helt av Macron som talar språket flytande och med mycket liten fransk accent. Han är yngre än sina föregångare, har ett stor engagemang i utbildningsfrågor (inte minst genom hustrun Brigitte) och har genom sitt internationella engelskspråkliga yrkesliv (efter genomgång av de mest prestigefulla franska elitskolorna) hårt drivit frågan om att höja fransmännens kunskap i framförallt engelska. Han talade obehindrat engelska med Merkel och dessutom med övriga engelskspråkiga statsöverhuvuden, inklusive amerikanska presidenter. Han håller också perfekta engelska tal inom olika EU-funktioner och på andra internationella arenor.

Angela Merkel hade förutom sina kunskaper i modersmålet tyska också engelska men också ryska som hon kommunicerade med Putin på. Han å sin sida har enbart sitt modersmål ryska men talar också flytande tyska eftersom det talades i föräldrahemmet. Han sägs vara språkintresserad och har tagit lektioner i engelska. Eventuella kunskaper i svenska verkar vara en ren myt.

Man ska heller inte underskatta amerikaner. De visar sig ofta kunna andra språk som t ex franska eller spanska. Jacqueline Kennedy var flytande i franska trots att hon inte var uppfödd där och det finns många andra exempel. Biden tycker jag personligen är ett bekymmer, han verkar vara lätt anfrätt av kognitiv svikt till och från men har ett stort antal kompetenta rådgivare utöver det. Någon risk för språklig förbistring vid samtal höga herrar lär dock inte förekomma!

Den mest kunnige i engelska är Macron, tro inget annat. I övrigt får man räkna med att alla samtal under den nuvarande krisen förs med hjälp av tolk, allt annat vore otänkbart.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Precis så har jag också förstått att det funkar. Dessa samtal måste ju ske med perfekta ordval och till det behövs det nog tolkar, och kanske till och med flera på var sida.

Monica sa...

Klart de har tolkar men där har Mr P försprång, han vet redan vad som sagts:-). Han var en begåvning i skolan, studerade mycket och redan då språk, var inte med i det där ungdomspartiet som de flesta unga för det var inte lag på det då.

Han var intellektuell och så småningom med tyska och engelska kunskaper bodde han i Dresden i fem år i sin tjänst, hade juristexamen, en stad som östinvånare ofta fick bedriva studier i, ta studenten där o s v fast de bodde i annat östland.

Dessutom svenskstudier och talar med andra som bott här, naturligtvis lär sig ambassadörer m fl vårt språk. Det har de användning för ... Och han är känd som kunnig i språk och lingvistik. Hört honom tala engelska och förstår mer antagligen.

Men borde vara nöjd med det han har. Ja gäller alla makthavare. En orolig tid minst sagt när makt och erövring tar över allt förnuft.

Mr M har jag hört tala engelska och mest blev han omtalad när han kallade Australiens premiärminister fru för 'delicious", kanske en benämning på sin egen:-).

Monica sa...

Och alla de språken inkl vårt hör till de indoeuropeiska språken. Systemet är lika.
Däremot är finska finsk-ugriskt, saknar prepositioner t ex som i de indo-europeiska, de är släkt med ungerska, meänkieli, kvänska, samiska t ex och svåra för oss att lära. Och Mr P:s kompis ambassadör där lärde sig svenska i Finland men kanske finska med:-).

Moskvastudenter som aldrig träffat svenskar men studerat svenska på universitetet där, de är väldigt duktiga i svenska språket när de kommer hit som vi svenskar har svårt att fatta. Har även haft kollegor från öst, inga språkproblem.
Iran hör också till vårt och de blir duktiga i svenska. Irak däremot är arabiska och har svårare med vårt språk.

Och asiater har svårt, men finns ju alltid undantag:-).

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jag har läst engelska i åtta år. Tyska likaså. Franska i sex. Italienska på kvällskurs i fyra. Sedan har jag 10 poäng i finska på universitetet. Och lite ryska.

Språk är kul.

Monica sa...

Då är du duktig som Mr P:-), intresserad och har studerat mycket. Språk är verkligen roligt och väldigt viktigt att kunna fler, nu mer än någonsin. Följt sena rapporter nu ikväll och det tycks som de här gubbarna har vissa språkproblem trots alla tolkar och lite politiskt spel kanhända för att förstärka oron. Olika TV-kanaler tog just upp språkproblem.
Och Biden, tycks ofta förvirrad, likaså BoJo, som en clown, Macron är jag tveksam till men verbal och nya tyska har jag hört för lite av. En Merkel hade behövts, en smart och intelligent kvinna med huvudet fastskruvat. Vi får se.