lördag, mars 05, 2022

Jag var inte helt förtjust ...

.. i resultatet av omröstningen om Sveriges nationalfågel, härom året. Min favorit var blåmesen. Det var, enligt min mening den fågel som skulle ha passat bäst. Den finns i hela landet. Den är gul och blå. Och den finns här året runt. 

Men tji fick jag. Det blev istället koltrasten, som fick utmärkelsen. Visserligen vacker - duktig sångare och trevlig på flera sätt. Men den finns inte här under vintern. Med här menar jag de norra delarna av landet. Vi tillhör också nationen, men blir alltså utan nationalfågel på vintrarna. Åtminstone del av den, nu när klimatet förändras.

Mobilbild. Därav kvalitén.
För igår kom den. Plötsligt satt den där i tallen utanför köksfönstret och studerade omgivningarna. Den 4:e mars. Det är ovanligt tidigt på året. I fjol siktades den den 26:e mars, och året innan dess 4:e april.

Nåja - välkommen säger jag väl, ändå. Men tro inte att du blir Rånlandets "nationalfågel". Det finns som sagt andra kandidater till den titeln.

*****

8 kommentarer:

Monica sa...

Blåmesen är väldigt trevlig och söt och pigg, hade passat bra men jag är förtjust i koltrasten också, i veckan kom den och gjorde oss sällskap, de och kändisarna:-) och koltrasten är så sällskaplig, brukar prata med dem, de skuttar runt där man är, sätter sig intill och tittar.
Men förstår, åretruntfågel kunde varit trevligt och färgmässigt passande. Här är flockar av grönsiskor nu. Vi är hemma men där vi var i vita snön.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Grönsiskorna väntar vi på. Brukar ha dem i massor. Gråditona har varit här i stora flockar, men var nu plötsligt puts väck.

Elisabeth sa...

Blåmesen var min favorit också; den har ju som sagt allt, till och med färgen!

På tal om uttalet av Lviv [lʲʋiu̯] som jag skrev en kommentar om här nedan: Att uttala stadens namn Ljviv blir ju inte helt rätt, eftersom det sista v:t inte är ett vanligt svenskt v, utan en halvvokal som inte har någon exakt motsvarighet på svenska. Men jag antar att Ljviv är så när man kan komma om man inte kan ukrainska (eller övar väldigt mycket ;-)).

Bert Bodin sa...

@ Elisabeth

Vi får nöja oss med Ljviv.

Anonym sa...

Här i Ske-å har vi haft en koltrast i nära-intill-skogen i vinter. Den är alltid på nästan samma ställe. Vet inte hur vanligt det är. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Det förekommer att koltrastar stannar hela vintern. De är ju beroende av insekter och där söderut (i skelleftetrakten) har ni väl inga riktiga vintrar. 🙃😄

Anonym sa...

Vi har haft det årliga vår besöket av Domherrar...(Vår och vår...)Dom kommer en sväng nu,och och ett besök i september. Men under vintern ser vi dom aldrig..Vi bor i Kalix,tidigare i Boden. Och ser hur olika fåglarna bosatt sej...Här har vi Nötkråka,aldrig sett den tidigare.Och Koltrasten kom till oss nu, under vecka tio.

Bert Bodin sa...

@ Anonym (blyg som vanligt)

Domherrarna är här året runt.
Nötkråkan har blivit vanligare. Men det krävs nästan att man måste ha sembratall i närheten för att de ska trivas. Vi har inte sett nötkråka på vårt ställe.