torsdag, december 08, 2022

Den mörkaste tiden ...

.. innebär inte speciellt mycket för mig. Man är väl van, som norrbottning av födsel och ohejdad vana, kan jag tro. Inte heller ligger jag sömnlös på somrarna bara för att det är ljust dygnet runt. Några mörkläggningsgardiner, eller persienner är det inte tal om heller. 

Det finns ju det som förgyller det mörka. Dit hör förstås julen, som jag firar - inte som religiös högtid, eftersom jag är otrolig - utan som ett festligare slut på ett år. Midvinterblot light, kanske.

Förgyllningen består också av det faktum att av våra 6 orkidéplantor här hemma, står nu 5 i knopp. Och idag slog den allra exklusivaste ut med sin första blomma. På samma stjälk finns ytterligare sex knoppar som kommer att slå ut efterhand. Inte nog med det. Denna cymbidium erbjuder därefter ytterligare en stjälk, som kanske kommer att blomma i januari. 

Den har en lite speciell historia. Gammal i gården. Kanske 12-13 år, jag minns inte så noga. Den tillbringar mesta tiden ute på vår balkong. Även vintertid, för den tål frost. Nu har jag aldrig utsatt den för frysgrader, för så fort den visar blomningstendenser åker den in. 

Fin är den. Sparsmakad i färg, men komplicerad i formgivningen.

Eller hur?


*****

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nej, här används inte heller mörkläggningsgardiner, till en av döttrarnas sorg. För henne är det hopplöst att somna, om det är ljust i rummet. Eller ute - eller både och -. Nu har dock en mörk rullgardin kommit på plats i mitt sovrum, ty där ligger småttingar och sover när dom är här och då får det bli mörkt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ja, hon är väl född i Götaland, förstås. ;-)

Anonym sa...

Jag som är född i Svealand men har bott i Västerbotten i största delen av mitt liv, jag behöver ha mörkt på sommaren när jag ska sova. Samtidigt tycker jag att vintermörkret är tungt, värre nu än från början. ellem

Bert Bodin sa...

@ellem

Ja, där ser man. Sörlänningar har det värst. 😊

Anonym sa...

Inga problem med sömn på sommaren...Men vill ha annat ljus nu, solen...Kan väl få se den en stund...Hade den för två dagar sen...Och moln följde framför den till den gick ner bakom träden...