lördag, december 17, 2022

Inspektion

Hur skulle vi nu göra? Ska vi åka ut till stugan i helgen. Kosta på oss en elräkningshausse. Eller ska vi stanna hemma i helgen. Ja, normalt skulle vi säkert ha åkt dit för åtminstone en övernattning. Men vi avstod. Det jag hittills sett av vad förbrukningen i december har kostat hittills, avskräcker. Och då har vi inte ens varit där, utan den el vi förbrukar är underhållsvärme (vi har 7 grader i huset), kyl och frys, och en adventsstjärna. Jag tänker inte föda elföretagens vinster mer om jag kan undvika det. Visst - jag vet att du som bor söderut har det ännu värre, men nu  har vi ungefär samma priser här uppe i norr. Utan kompensation. Vi, som har både fullkomligt tilllräcklig produktion, som vi delvis exporterar och en längre kallperiod än du i syd, kommer förmodligen inte att få något alls. 

Jag tycker nu att elbranschen borde avstå hela eller del av sin vinst (de gör ju ständigt miljardvinster) en tid framåt och låta oss betala vad det då kostar. 

Nåväl. Vi åker ändå ut för att titta till vistet. Allt i sin ordning. Vi har tänkt kosta på oss en långhelg vid trettondagen i alla fall, men det blir då på nästa elräkning. 

Nu sopar vi och skottar altanen. Vill gärna ha den så snöfri som möjligt. Snart har vi ju solläge där igen.


Säger God Jul stugan, och kör hemåt i solnedgången.

 

Vägfoto: Benke
*****

4 kommentarer:

Mari sa...

Vi har bara några plusgrader i Jans torp på vintern. Värmefläkt som går på termostat. Jag skulle vilja utmana mig själv och ta med vintersovsäck, 2-3 st liggunderlag, varma kläder m.m. och testa att sova över.
Potta finns (så att man slipper att gå ned till utedasset mitt i natten).
En minitest av krisberedskap. Vi har inte besiktigat skorsten/murstock nyligen eftersom vi aldrig eldar i köksspisen vår och sommar. Men det är nog läge att ta tag i detta nu.Ved har vi gott om. Och mat. Och fågelmat fyller vi på löpande.
På torsdag vänder ljuset, men det är långt till vår och värme. Jag är inte förtjust i kyla.

Bert Bodin sa...

@Mari

Vi har ju förstås en rejäl täljstenskamin att elda i. Men den tar timmar för att bli varm. Å andra sidan håller den värmen under lång tid. Men innan den börjar värma upp huset krävs elvärme. Och eftersom huset är rätt stort och med rätt öppen planlösning, så kan man inte låta något rum vara ouppvärmt.

Värme ger trivsel. Men är dyr i dessa dagar.

Elisabet. sa...

Aldrig har jag uppskattat något så till den milda grad, som jag gör med vår kamin. Vi är mest i vardagsrummet och den sprider lagom med värme. Vad jag verkligen önskar att vi skulle ha haft - och inte har - är en gammaldags järnspis, men då måste vi flytta kyl/frysen, så vi kommer åt skorstenen och rökgångarna. Förlorar vi elen, kan vi inte heller ladda bilen. Man sitter i en rävsax.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Minns att du länge drömt om den där järnspisen. Det vore ju ngt bra. Men jag förstår att det i praktiken är ogörligt.