fredag, december 23, 2022

Trendbrott

Jodå - här bäddas. Jag har de senaste åren funderat över alla dessa obäddade, eller halvbäddade sängar som ses i inredningsreportage av olika slag.

Visst vet jag att man ska 'lufta' sängen så mycket som möjligt. Men sedan tycker jag nog att man ska 'styrsla till' den.

Gångna natt
invigdes också nyinköpta påslakan. Flanell! Visste knappt att sådana fanns. Men det gav god sömn - govärme - ner till tåspetsarna. Temperaturen i sovrummet är låg, eftersom balkongdörren står på glänt. Svalt, alltså, vilket är skönt att andas.

Alltså blir jag nu influencer: Flanell är grejen!

*****

12 kommentarer:

Monica sa...

Flanell är både fint, mjukt och varmt. Har sen förut och köpte nu två set på Hemtex, Winter ice, till kära dotter, tänkte sen att trevligt att ha i gästrummet också men de tog genast slut som mycket annat gjorde med hast.

Stod på varuetiketten att sängkläder bör tvättas, kollade lite runt på nätet, jodå, många tvättar precis allt utom jackor innan användning. Ja vi också en hel del som sitter nära alltid och örngott.

Men minns inte riktigt med påslakan. Nu blev jag nyfiken och tvättade allt i badkaret för hand och min nyfikenhet stillades om jag säger så ...
Och inte var det färg för de var vita med lite skidåkare och skridskoåkare på i mönstret.
Fick torrt i badrummet och vek ihop snyggt för vidarebefordran.
Tänkte sen, när vi hade tillverkning i Sverige tror jag att det inte var som nu.

Och tror jag såg dina på Hemtex också men du har tvättat förstår jag😉

Bert Bodin sa...

@Monica

Nej - verkligen inte. Nu får jag väl mässling, eller nå't. 😳

Monica sa...

Nej det tror jag inte att du får men lite märkligt är det att nytt tyg som vi tror att det är, också är nedsmutsat under tillverkning. Nog kunde väl det lösas. Men men, löner är väl som de är och arbetsförhållanden. Nu vet jag i alla fall.

Och sen ansåg influencers att de ska tvättas försiktigt men nästa gång blir i maskin. Men ingen torktumling. Jag ville bara se hur det såg ut och det gjorde jag. Maken tyckte jag tog i för han tänkte lägga dem i maskin. Men jag ville veta vad de menade med nödvändig tvätt. Och nu vet han också.

Nu önskar jag er en God Jul🎄

Babsan sa...

Jag har alltid flanellakan på vinterhalvåret ,underbart .Vi har ca 15-17 gr i sovrummet.Hittade fina på.Hemtex.

Babsan sa...

Jag tvättar alltid lakanen innan användning när de är nya.

Bert Bodin sa...

@Monica

Ja, nog blir det maskintvätt här.

God Jul!

Bert Bodin sa...

@Babsan

Jaså. Du är också skraj för mässlingen. 😁

Monica sa...

Ja, det verkar nödvändigt. Är ju lite för att få bort kemikalier också men att det är smutsigt så vattnet blir brunt kändes mer än märkligt och inget man ser i maskin. Nu vet vi och behöver inte se det mer hur det är.

Men tror inte att de sprider sjukdomar, dem tar väl kemikalierna död på.

Så viktigt ändå att barn inte läggs i detta, var ju säkert så mycket bättre i vår barndom.

Anonym sa...

Vi har slitit ut ett antal flanellerna men numera är det bara maken som använder dem. Jag tycker det blir onödigt varmt. ellem

Anonym sa...

Flanellakan förstås! ellem

Bert Bodin sa...

@ellem

Kanske inte i vanligt uppvärmda rum. Men sover man i balkongluft, så var det bara behagligt.

ELIZA sa...

Tur att vi är olika känsliga...Såg för X antal år sedan en film från Indien...Dom stod barbent i olika tråg,trampade runt för att färga tyger..Andades in färgerna och fick in det via huden...Medel livslängden var drygt 30 år på killarna...Blev ju skandal för den stora klädförsäljaren i Sverige...Har många butiker... Föreningen för utvecklingsfrågor... Där finns en artikel om dom inhumana förhållanden som finns i olika länders kläd industrier..Håller med Monica,i det hon sa...Tvättar själv allt innan användning,dock i maskin...Köpt påslakan som var styvare än kaffe filter,tvättat två varv innan det försvann...Men mässling,hoppas jag,Bert, att Ni klarar er ifrån med era fina sängkläder!!