tisdag, december 27, 2022

Jag synar

Nu tycker jag att regeringen ska ta itu med elmarknaden. Den ter sig för närvarande helt obegriplig för mig. Ingen kan förklara prissättningen. I vilka andra sammanhang tolererar vi att betala för sådant vi inte får förklarat för oss?

Här nedan ser du den statistik som jag kan ta ut i Luleå Energis app idag. Det gäller vårt fritidshus. Nyss fick jag också ett meddelande om att "För närvarande är elpriset väldigt högt. Såhär gör du för att minska .... bla bla bla". Kolla vår förbrukning under året. Eller rättare sagt - vårt pris under året.

I vintras tillbringade vi en hel del tid därute i skogen. Januari till oktober har priset hållit sig på acceptabla nivåer. Men i november - december har vi inte varit på plats alls och haft temperaturen på 9-10 grader hela tiden. Jo, en gång har vi varit där en helg. Då var det ovanliga novembertemperaturer de två dagarna. Plus - alltså plus åtta grader. Drygt. Så att värma huset var inte så elansträngande. Vi har ju kamin också. 

Och ja - jag vet att prisnivåerna i mitt område är låga jämfört med vad ni har i sydsverige. Men på senare tid har vi haft samma nivå som elprisregionerna 3 och 4. Förklara, tack!

För några dagar sedan skylldes det på att "... det blåser för lite." Vindkraften föll bort, alltså blir elen dyr. Här har vi snart Europas största vindkraftpark. Dessutom har vi vattenkraft. Vi har genom tiderna offrat natur och miljö för att kunna 'exportera' till bl.a. Svealand och Götaland.

Enligt SMHI har vi idag måttlig till hård vind i stort sett i hela Sverige. Kulingvarning har också varit aktuellt. Och då har elen blivit dyr igen. Hur ska dom ha det, egentligen?


Ursäkta mig ... men något lurt är det. 

 *****

9 kommentarer:

ELIZA sa...

Fattar inte heller något...Ni har väl skrivit på? På,,MittSkifte...Namninsamling via Robert Renling i Happis...

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Jajamen.

Gunnel sa...

Obegripligt var rätt ord. Men det finns tydligen ingen som kan förklara.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Synd att vi reagerar när det börjar gå åt skogen. Vi borde ha haft kläm på detta, också när kilowatten kostade 30-49 öre.

iZac sa...

Tillgång och efterfrågan.

Vanvettiga nationer har lagt ned elproduktion, och vissa har även förlitat sig på rysk gas vilket Trump varnade för några år sedan men blev utskrattad, så vi exporterar för att hålla andra vanvettiga nationer med el.

Den relativt enkla förklaringen. :)

Bert Bodin sa...

@iZac

Men varför kan inte vi producenter få el till självkostnadspris och tjäna pengar bara på exporten?

iZac sa...

Bra fråga, det enkla svaret torde vara att det är bestämt så.

Annika B sa...

Gott nytt år! :)

Bert Bodin sa...

@Annika B

Detsamma önskar jag dig.