tisdag, oktober 31, 2023

Det byggs ...

.. en hel del här i stan. Inte underligt med tanke på allt som händer inom industrin. 

Hus behövs både för verksamheterna och för de som ska jobba och bo här inom en inte alltför långt bort liggande framtid. 
 
Jag kan ibland imponeras av byggen. Den här kontorsbyggnaden till exempel med sina gigantiska byggkranar. Hur höga som helst. 
 
Men det jag också fascineras över är logistiken. Var fasen börjar man med ett bygge. Vad är det absolut första man gör. Det är förstås faktum att man måste gräva en grop för grunden, men det behövs de väl knappast någon större precision för. Men nästa steg - vad är det?
 
Sedan kan jag också fascineras över byggkostnader. Just nu byggs ett nytt badhus i nya delen av Kiruna. Det måste bli något alldeles i hästväg. Något i hästväg verkar också ha drabbat konstruktörerna, för kostnaden har stigit och stigit och stigit allteftersom bygget vuxit. 
 
För några månader sedan var priset ungefär 800 miljoner kronor. Idag fick vi läsa att det förmodligen kommer att kosta 1,1 MILJARD!
 
Hur är det med kompetensen, undrar jag. En miljard kronor för ett badhus. Ska Kiruna bli ett nytt Mallorca eller nå't? Locka turister till badsemester i arktis, kanske. Vad vet jag. 
 
Sedan är det väl bara att hoppas på att det blir kvalitet i det som byggs. Jag tycker det verkar vara lite si och så med det tänkandet nuförtiden. Det regnar in i nya stadshuset. Det har börjat dyka upp lite här och var både i splitter nya byggnader och i något äldre hus både i Kiruna och här i Luleå. Platta tak skylls det på. Så varför bygger man så oklokt. 

Så jag fascineras av en bransch, som jag oftast inte litar på. Låter nästan schizofrent.

*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag minns ett tv-program som visade logistiken och all planering när Öresundsbron skulle byggas. Så vanvettigt imponerad jag var! Och det handlade om precis det du skriver om .., att allt klickar i varandra, att det är färdigt när nästa yrkesgrupp kommer, att man inte drar på sig straff-förseningsavgifter, ja, vilket pussel! Att vara projektledare för nåt sånt, nä, det hade garanterat inte varit nånting för mig!

Bert Bodin sa...

@Elisabet
Ja, Öresundsbron är fascinerande. Och var gjordes den lilla första detaljen? Det vore intressant att få veta.

Elisabet. sa...

Det är samma sak när vi besöker t.ex Sthlm där det byggs nya vägar och anslutningar kors och tvärs. Alltså byggnadsingenjörer och projektledare, ååå, så jag beundrar dem!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Men ibland presterar de på bekostnad av kvalitetstänkande. Tyvärr.

Eliza sa...

1600 modulbostäder📬nära kyrkbyn..Tänk om industrierna blir ett nytt stålverk 80..Det bidde ingenting🤥,fast då har vi 1600 modulbostäder!Bostadsköerna borta🏘🏘🏘🏘🏘

Bert Bodin sa...

@Eliza

Har tänkt i samma banor ibland, men beslutat vara lite mer positiv den här gången.