onsdag, oktober 18, 2023

Jag gjorde rätt

Idag kan jag konstatera att jag, som vanligt, gjort rätt. Det verifierades i morgonens rapport från Vetenskapsradion i P1.

Snooze
När jag jobbade ringde väckarklockan oftast 06.32. Jag hade oftast 200 till 300 meter till jobbet, så det var ingen större brådska. Alltså snoozade jag. Ofta flera gånger, innan jag klev ur sänghalmen. Jag hann ändå till mitt arbete klockan 08.00.

Det visar sig nu, genom en studie att snoozning är bra! (Jo, jag vet att det är ett engelskt uttryck. Men finns det ett svenskt, så får du gärna lära mig.) Den studien visar att de som snoozar väcker hjärnan på ett bättre sätt, som i sin tur ger bättre prestation framåt dagen. Bland annat blir man duktigare på matematik.

Så, jag har gjort rätt i alla år. 

Och som belöning får du detta briljanta blogginlägg såhär tidigt på morgonen. 

*****

10 kommentarer:

Monet sa...

Som extremt morgontrött sedan tonåren har skol-och yrkeslivets plågsamt tidiga morgnar varit extremt jobbiga. Snoozandet - eller somna om - som det hette då var en lisa och en plåga samtidigt. Jag blev inte ett dugg piggare av detta och det var enbart pliktkänsla och risken för ”sen ankomst” både i skolan och på senare jobb som gjorde att jag till sist med fart kom ur sängen och i ilfart fixade tandborstning och minimal frukost. Pigg och i takt med mig själv blev jag först framåt sen förmiddag. Sprudlande energisk från eftermiddag och fram till midnatt.

Idag vet man ju mycket mer om olika människors tidscykler och att det är extremt individuellt. Vissa förespråkar till och med att skolan ska börja senare eftersom man under ungdomstiden varken har hormoner eller tiden för ”växtkraft” med sig och därför har mycket större sömnbehov än vad som tillfredsställs. På de jobb där jag haft stor flexibilitet och till och med kunnat arbeta hemifrån långt innan det blev allmänt accepterat har jag alltid varit en högpresterare och både chefer och arbetskamrater har insett att ju större frihet desto högre kapacitet har gällt för mig. Drömåren var som egenföretagare! Tidiga morgnar är fortfarande ett ok och jag bokar frivilligt inte in några som helst möten före lunch om jag kan. Trots att jag också snoozade mig igenom skolåren blev det ingen matematiker av mig. Däremot är jag en jäkel på språk - talar fyra flytande och behärskar väl tre till. Det har passat mig bättre genom livet än multiplikationstabellen och olika derivator.

En liten förmiddagsnovell från mellersta Sverige som avbrott i flyttröra!

Bert Bodin sa...

@Monet

Då är du kanske undantaget som bekräftar regeln, när det gäller snoozandet.

Själv har jag tydligen en idealisk tidscykel. Men undantag med matten. Det har aldrig varit min grej - utsövd eller inte. ;-)

Gunnel sa...

Studien omfattar blott 31 personer om jag hörde rätt. En ynka forskning, kanske bara i bekantskapskretsen.

Anonym sa...

😉

Babsan sa...

Åh då är det därför jag är usel,i matte.Har alltid varit morgonpigg knappt behövt väckarklocka (inbyggd)även under skoltiden.Då är det värre på kvällen….—

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Nu ska du inte vara så'n! ;-)

Bert Bodin sa...

@Babsan

Väckarklocka på kvällen? Hm ...

Du kanske kan ändra din tidsrytm, så du håller dig vaken på kvällen och snooza på morgonen. Och blir en stjärna i matte. :-)

Babsan sa...

Det är för djupt rotat har gjort otaliga försök.Menar att jag har svårt att hålla mig vaken efter 20.00. Lider på kvällen ….men håller mig oftast till 21.30 men tufft är det.Nu när vi ställer om klockan är det ett helvete…..

Eliza sa...

Efter att haft väckarklockan på kvart över fem,i 45 år,vaknar jag fortfarande vid den tiden.Skyndar mej att somna om..Är hungrig kl 11,oavsett när jag klivit upp,hade ju lunch vid den tiden.Så nog har kroppen vant sej.Är egentligen kvällsmänniska,så njuter nu över min egen tid..

Bert Bodin sa...

@Eliza

Ja - man gör ju som man själv vill. ;-)