onsdag, april 27, 2022

Panta mera ...

.. eller mindre? Jag hörde nyss uppgiften att 1200000000 burkar pantades i Sverige under 2021.

1,2 miljarder! Det betyder att varje svensk, spädbarn som boende på ålderdomshem, pantade 120 burkar. Du och ... njae, inte jag.

Nu finns det ju  petflaskor också. Lägger man till dem, innebär det att det blir dubbelt så mycket. 240 burkar/flaskor. Per individ!

Nåja - det är ju bra att de pantas. Men det händer nog inte med varje burk. Hur många burkar eller flaskor slängs i naturen, i diket, i havet?
 
Så iväg nu. Gå och panta 0,62 burk/flaska varje dag, vardag som söndag, juldag, påskdag och midsommarafton. Och det gäller dig, vart ett av dina barn, din sambo/make/maka och dina åldriga föräldrar. 

Och du - glöm inte flaskan som det nyfödda barnet står för också.
 
***** 

Här kan du läsa mer.

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

I vårt pannrum står alltid en stor pappkasse som fylls med tomburkar och flaskor (mest burkar). Det är pv som plockar upp såna som han hittar .., även på skolan och det blir mängder per år!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det är ju tyvärr så att en del medmänniskor är helt likgiltiga för nedskräpning, eller för den delen läskkonsumtion. Något konsekvenstänkande finns inte.

V sa...

Ja med tanke på alla flak med ölburkar jag ser folk komma kånkande på från Systembolaget så är det nog inget som förvånar mig..

Bert Bodin sa...

@ V

Sant!