tisdag, september 13, 2022

Kan någon förklara ...

.. orsaken till krångligheterna och köerna till att få rösta. Av någon märklig anledning verkar den nya modellen med valsedelsbås ha ställt till det. Jag fattar inte varför.

Själv tillbringade jag kanske 7 sekunder för att plocka åt mig de valsedlar jag var ute efter. Jag stod ju inte där och funderade på vem jag skulle rösta på. Är det kanske det som folk sysslat med, och därmed orsakat kökaos?

I vår vallokal fanns det kanske 7-8 valsedelsbås. Förr fanns det inga. Då fanns valsedlarna helt öppet på något bord där man gick fram och på 7 sekunder eller mindre hade man plockat på sig det man kom dit för. Alternativt hade man med sig valsedlar som man fått i brevlådan och behövde inte ta nya.

Så vad är problemet?


*****

12 kommentarer:

Rexxie sa...

Skillnaden är väl att förut stod du vid valsedelsbordet med en/flera personer precis efter dig (som då kunde se vad du plockade åt dig) och som kunde börja plocka åt sig sina valsedlar exakt efter att du gått en meter bort. Nu fick ju bara en person åt gången gå fram till bordet och plocka åt sig valsedlarna, och det tar lite extra tid för varje person.

Bert Bodin sa...

@Rexxie

Men det fanns ju 7-8 bord i vårt fall. Och ingen kö.

Elisabet. sa...

I vår vallokal fanns det fem vita bås med valsedlar (jag var den enda .., andra väntade utanför i hallen) och jag hänvisades till ett av dem, tog mina valsedlar, lade dem i kuvertet och gick därefter raka spåret till damerna som prickade av mig, ty bakom det gröna båset stod en man rätt länge och hade jag väntat på honom, hade det ju verkligen tagit tid.

Båthuspernilla sa...

I den lokal där jag förtidsröstde fanns det två bås för valsedlar och tre skärmar gör röstning. En äldre man som var före mig tex ägnade inte mindre än 20 min åt att leta valsedlar i ställen. Det var valsedelsplockandet som blev flaskhalsen. Att hitta rätt i kaoset av valsedlar tog nog minst 4 gånger så lång tid som att sen peta in lapparna i de tre kuverten bakom den gröna skärmen.

Bättre ordning på sorteringen (bokstavsordning, blå, gula och vita sedlar för sig tex) av valsedlarna och fler sedelbås än röstbås hade förbättrat flödet markant.

ELIZA sa...

Ja, vad säger man...Förr i tiden stod man i samma kö,tog sina sedlar,och kom in i lokalen...Jag brydde mej inte om vad folk såg,kände dom inte...Och andra ska fullkomligt ski*a i vad jag röstar på...

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ett (1???) grönt bås. Det måste ju vara en organisationsmiss.

Bert Bodin sa...

@Båthuspernilla

Men hur kunde det gå så snabbt före valsedelsbåsens tid, undrar man.

Bert Bodin sa...

@ELIZA

Vi har tydligen blivit känsliga, på nå't vis.

Anonym sa...

Visst är det konstigt. Jag tyckte att själva köandet var för att komma fram till röstmottagaren. Innan dess flöt det på utan köande. Däremot hörde jag om att det varit stökigt strax innan jag kom fram för någon hade lagt två valsedlar i ett kuvert. Tydligen lätt hänt och valmottagaren kollade noga att det bara var en valsedel i varje kuvert. De allra vänligaste hälsningar Lena

Bert Bodin sa...

@Lena

Två sedlar med samma parti i ett kuvert, kommer att räknas som en röst.

Olika partier i samma kuvert = röst ogiltig.

Elisabet. sa...

Bert Bodin: förlåt, pv rättar mig och säger att det var två gröna bås. Eftersom jag var den enda som stod i någon av dom vita, var det ju raskt gjort att stoppa ner valsedlarna i resp. kuvert och lämna ifrån sig dem, i stället för att ta dem och därefter gå till den gröna och sist till valförättaren.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ja, jag tänkte väl det.

Men jag förstår ändå inte hur det kunde gå fortare förr, när inga vita bås fanns. Man hade ju de gröna båsen i alla fall.

Köproblemet måste bero på något annat gåtfullt beteende hos folk.