torsdag, september 08, 2022

Skumrask

Finns det överhuvudtaget någon människa, som på ett pedagogiskt sätt kan förklara hur elmarknaden fungerar? Jag försöker sätta mig in i det, men misslyckas varje gång. 

I den här landsänden är vi ju hittills rätt förskonade från det elände som du som bor i elområde 3 och 4. Men de senaste dagarna har något inträffat. 

Hittills i september
har vår förbrukning i stugan (Det är där jag har mest koll.) legat på bara 2 kwh över hela dygnet. Där är det i stort sett bara kyl och frys, som drar ström, när vi inte är där. I alla fall så länge det inte är vinter. De första dygnen på månaden gav det en avgift på 1 till 2 kronor! Inget att hetsa upp sig för, alltså.
Idag har Luleå energi plötsligt fått för sig att de där två kilowatten ska kosta 15 kronor. Alltså 7,50 per kilowatt. Det är ju för fasen skånepriser!

Jag har skrivit till dem för att få klarhet. Inget har svarats. 

Elmarknaden är skum. De har nog lärt sig av bankerna.

*****

6 kommentarer:

Babsan sa...

Vi fick idag elräkningen 😅 5200 !Vi har inte använt luftvärmepumpar eller element.Sedan maj.man undrar hur vintern ska bli.Huset är på drygt 200 m2 2 hushåll en diskmaskin en tvättmaskin.Nu har vi eldstäder i båda hushållen Täljstenskaminer ,vedspis och vi har MYCKET ved så vi lär elda

Elisabet. sa...

Och jag frågade pv om vi inte skulle försöka få fatt i en gammaldags järnspis att ha i köket. Det är vårt kallaste rum vintertid och kaminens värme når inte dit.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Vår räkning gick på 749 kronor. Det är skillnad, men under sommaren är det ju bara spisen som drar ström. Lampor behövs inte och elementen, golvvärmen etc är urkopplad. Ja - varmvattenberedaren drar väl en del.

Men nu vet jag inte ... med 7,50 per kwh och annalkande höst/vinter så lär det bli kännbart.

Det måste vara fel nånstans.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

En järnspis vore nog bra, bara man har plats för den och kanske en färdig rökutgång. Annars blir det nog lite komplicerat.

Elisabet. sa...

Bert: det här huset byggdes 1935 och här fanns då järnspis och pv ska kolla upp hur det ser ut. Då skulle det innebära att vi får ändra om i köket; flytta kyl och frys osv, men det vore ju inte det värsta.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det blir inte bara varmt. Det knastrar trivsamt också. 😊