måndag, april 03, 2023

Omodern

Ja, inte vet jag. Men jag måste nog vara efter min tid. Eller kanske före. Man vet aldrig. 

Vi har lite träartiklar både här i stan och i stugan. I helgen upptäckte jag att den del av arbetsbänken som gränsar till diskhon, en smal bit som sitter emellan hon och kyl och frys, hade tecken på uttorkning. Lite slitage, kort sagt. Och eftersom det knappast går att undvika lite fukt i form av vattenstänk där, så har vi haft för vana att gnida i lite paraffinolja.

Men var får man tag på det nuförtiden. Clas Ohlson, näh. Lagerhaus, icke. Normal, som har etthundratusensexhundrasjuttiosjutton kemikalieartiklar - inte där heller. Åhlens, då? Pyttsan. Slutade min runda på Köksboden, som säljer exklusiva Creusetgrytor och Alessiartiklar av olika slag. Hon som jobbade där verkade helt frågande, så jag förtydligade. 
 - Skärbrädesolja, sa jag.
 - Jaha. Nä det har jag inte.
 
Så jag traskade hem med ogjort ärende. Fick på ett ställe ett tips. 
 - Colorama har.
 - Va, en färgaffär. Varför skulle de ha skärbrädesolja?
 
Så det är väl bara att konstatera att man är en dinosaurie, som helst vill ha fräscha träartiklar, skärbräder, med mera, istället för konstmaterial. 
 
Du vet väl att en skärbräda i plast är mycket mer bakteriehärd än en av trä?
Ja, jag tänkte väl. Vi är ju kloka människor. En del av oss, i alla fall.  Moderna!

*****

5 kommentarer:

Monica sa...

Hört av träproffs att man ska smörja med solrosolja och det gör jag. Kallpressad och ekologisk, inte raffinerad men kan väl gå till träbiten där. Men på skärbrädor och dylikt har jag den och inte helt enkel att få tag i längre. Kan ha namn som neutral olja på plats intill ekologisk kokosolja i mataffären.
Olivolja rekommenderas ej till detta.

Monica sa...

Häromdagen putsade jag upp en jättefin träpall som dotter gjorde i slöjden och allt i trä, inga spikar eller annat i metall. De hade en toppenduktig slöjdlärare på mellanstadiet. Konstnär dessutom. Helt fantastisk som ingen glömmer men gått före för tidigt.

Nu fick pallen en omgång med solrosolja och blev strålande. Ska vidarebefordras. Såg, där de fina slöjdade benen skulle sitta, 1 2 3 4 gick att läsa ännu, de hade lite olika lutning så viktigt att de kom rätt.

Och ett vackert träfat från slöjden fått samma behandling. Och det är på plats sen förr.

Minns nu, olivolja rekommenderas ej för den härsknar i träet.

Bert Bodin sa...

@Monica

Tack för tips om solrosoljan. Ska överväga det om jag inte hittar det jag brukar använda.

Eliza sa...

Paraffinolja finns på Ica...Likadan flaska som symaskinsoljan...Annars på biltema...

Bert Bodin sa...

@Eliza

Tack för tips! ICA på andra sidan gatan har inte. Ska ut till Granngården på torsdag. Där finns också Biltema. Följ den gastkramande fortsättningen!