torsdag, april 20, 2023

Två nya ...

.. träningsformer såg dagens ljus på gymet i förmiddags. Talkandwalk- och Fikawalkmetoderna.

Fram och tillbaka.
En som tillämpade TaW var en kille, ca 35, som gick omkring i hela lokalen bland oss andra med telefonen klistrad vid örat,  pratandes högt och vitt med någon om ett möte de planerade. 
 - Ja, det är ju så att årsmoms ska redovisas om omsättningen är mer än en miljon. Och ni har ju tjugotre. 

Högt och fullt hörbart för de flesta i lokalen. Ingen sekretess där inte, så nu vet vi att mötet blir på tisdag på Storgatan 26, klockan 14.

Jag såg att andra också reagerade på tilltaget. Och jag kan för mitt liv inte begripa, varför man inte tar sig till något lite mer undanskymt hörn, när man pratar i telefon.
-----

Fikawalkmetoden var lite mer skämtsam. En av fysioterapeuterna halvsprang vid flera tillfällen tvärs genom lokalen med en kaffemugg i näven. Fram och tillbaka, fram och tillbaka.

Hon är granne till oss, så jag ska vid tillfälle konfrontera henne för att få veta vilka positiva effekter den metoden har.
 
En osympatisk metod och en trevlig.
 
*****


18 kommentarer:

Monet sa...

Alltså, när jag ser den här sortens fenomen i Sverige blir jag allt från häpen till djupt fundersam. Inte minst kring fenomenet ”gym” och allt vad det tycks innebära. Jag tänker på min bonuspappa, stridspiloten och officeren som med enbart hundpromenader, gräsklippning och höstlövsräfsning plus drink före maten och sunt förnuft blev 102 år. Han som vid ett besök hos oss länge stod och stirrade på vår då nyinköpta motionscykel i gästrummet och sa (på sitt norrländskt lugna vis): Vad är det för fel på en vanlig cykeltur i naturen? Eller en enkel promenad?

Gym- och stegräknar-hittepået hade han diskret men tydligt markerat vad han tyckt om. Jag är fostrad i den andan och begriper mig därför varken på något walk-and-talk men framförallt inte på att ”fika” ska vara involverad i allt svenskt. Senaste vetenskapliga rön indikerar dessutom att de här sockersprängda dagsavbrotten mellan de tre stipulerade målen är direkt ohälsosamma och ger en alldeles för hög och skadligt svängande blodsockerkurva med alla de medicinska risker det innebär.

Men var och en blir ju salig på sin fason och det är ju intressant med dessa inblickar man är ovetande om….

Bert Bodin sa...

@Monet

Men detta var ju inget annat än mina 'humoristiska' påhitt. Beteendet att gå omkring och prata i telefon i offentliga sammanhang. Vad är det för stil.

Och sedsn var det bara en kul observatio med hon som sprang förbi med en kaffekopp.

Som sagt. Intressanta, men helt bagatellartade händelser.

Babsan sa...

Monet jag blir alldeles mållös av din kommentar 🤔🤔

Anonym sa...

Bert, jag förstår ju det ”humoristiska” också. Det är mera gym-fenomenet jag funderade över som helhet eftersom det inte är första gången du beskriver den miljön. Utifrån min bonuspappas faktiskt ganska sunda reflektioner om att istället ta en cykeltur eller promenad IRL. Håller förstås med om oskicket och faran i att offentligt och högt diskutera ”affärshemligheter”. Redan innan mobilernas inträde var jag med om motsvarande många gånger på flygplan där interna affärsdiskussioner hölls alltmer högljutt ju fler drinkar som serverades…Skrev Monet

Monet sa...

Babsan. Jo men det var ju väntat. Det finns ju ingenting att tillägga till det så låt det då vara därvid tycker jag och inte belasta Berts blogg med sånt här ideligen.

Bert Bodin sa...

@Monet

Jag driver ju med gymföreteelsen också, som du märker.

Betydelsen av gymträning ska inte föraktas. Jag tränar inte för att bygga kropp, utan för att behålla det jag har, och behålla spänsten. Jag promenerar mycket i det fria också. Gymdagarna är bara två per vecka. Dessutom träffar jag många bekanta också. Socialt, alltså. Har nyligen träffat två kolleger från 80-talet, som börjat träna. Båda rehabiliteras för olika åkommor.

Babsan sa...

Måste man försvara vilket sätt man tränar på……

ELIZA sa...

Fy f*n för detta oskick med mobilen.. Hade 3 mil hem med bussen,och fick till livs,både namn,aborten,dom gjorde slut, skulle sluta trakka varann,skulle förlova sej,bad varann dra åt h*vete,blev tillsammans igen,sen var jag hemma,tackålov...haha...

Elisabet. sa...

Promenader och cykelturer i all ära, men nog måste man väl ändå tillstå att träning - i vilken form den är - hemma vid tv:n med Sofia eller på gym, är hälsosamt? Och bara detta att bli STARKARE och få bättre balans .., det säger sig ju självt tycker jag, att det måste vara bra för kroppen. Att din bonuspappa blev 102 år Monet, kan ju lika gärna bero på goda gener.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Oavsett form, är rörelse bra. Så är det ju bara.

Bert Bodin sa...

@Eliza

Ja, det är värsta sorten. Ingen känsla för diskretion och integritet.
Oförståeligt.

Kristina sa...

F.ö. helt ovidkommande: Benen som syns, gör väl ingen glad?

Monica sa...

Hjulbenthet, varus, går att träna delvis bort eller helt även hos vuxna. Kanske det han gör😉

Anonym sa...

Elisabet. Tyvärr visar vår släktforskning att min bonuspappas familj inte har särskilt långlivade förfäder på någon sida. Senare tids forskning tonar dessutom ner genernas betydelse när det gäller just livslängd. Den är mera beroende av övriga ”goda” livsstilsfaktorer plus att vi allmänt blir mycket äldre pga alla medicinska genombrott under det senaste seklet. Självklart är fysisk aktivitet viktigt men det är också kosten, sociala och intellektuella aktiviteter, god sömn etc. Gym- fenomenet är en relativt ny företeelse som blommade upp på 1970-talet och är klart förknippat med den moderna kroppskultur- och utseendefixering som för många inte är särskilt bra. Var och en gör förstås som den vill - och har råd med- jag framförde bara min bonuspappas sunda och genomskådande insikt kring detta fenomen. Han höll sig form på naturligt vis utan prestationsstress och genom onaturliga apparater som de flesta i hans generation. Rodde han så var det i jollen efter segelbåten han hade hela livet, inte i en maskin!

Gunnel sa...

Viktigt för folkhälsan att vi rör på oss, våra knän och höfter ska helst hålla lika länge som vi själva håller oss kvar i livet. Hur vi gör det är upp till var och en och en gym är ett bra ställe för den som vill träna. Är det någon som går dit för att bli tjusig så är det också tillåtet. Däremot är det inte träning att gå fram och tillbaka och störa folk med mobilprat.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Håller med dig i allt.

TalkandWalkmetoden kommer jag aldrig att börja med.

Anonym sa...

Jag var på guidad Kondispromenad i Hökarängen i söndags. Fick både kultur och kondis. Hoppas dock kondiset efteråt och fikade ”hemma”.
De allra bästa hälsningar Lena S

Bert Bodin sa...

@Lena S

Se där. Ännu en ny träningsmetod. 😇